Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nekvalitní svíčky v plastu způsobují požáry, na hřbitově
 už lehly popelem desítky metrů živého plotu

Zprávy z regionu

9.4.2014

Autor: Jan Procházka

Už dvakrát v poslední době na olomouckém hřbitově hořelo. Příčiny jsou stejné. Nekvalitní svíčky v plastovém obalu vzplanou a od nich chytne živý plot. Ten hoří obrovskou rychlostí. Minulé pondělí tak během chvíle shořelo asi třicet metrů plotu a poškozeno bylo několik hrobů. Lidé by podle ředitele hřbitova měli raději používat svíčky ve skle, u těch totiž nebezpečí nehoří.

Živý plot z tújí, který vymezuje místa jednotlivých hrobů v urnovém háji na neředínském hřbitově, byl v posledních dnech několikrát v plamenech. "K požáru dojde velmi jednoduše: nekvalitní svíčka v plastovém obalu po dohoření nezhasne, místo toho začne hořet obal. Vznikne velký žár, kvůli kterému praskne lampička a plameny vyšlehnou ven. Na vlastní oči jsme viděli, že plast hoří opravdu mocně. Pokud je hořící lampička blízko živého plotu, poměrně snadno od ní chytne," vysvětluje ředitel olomouckých hřbitovů Igor Kleiner. Túje jsou sice navenek zelené, ale uvnitř živého plotu jsou zcela suché. Hoří proto podobně jako suchá tráva. "Jeden požár se nám náhodou podařilo zachytit poměrně brzy. I tak jsme ale během pár minut přišli o několik metrů živého plotu, než se nám vlastními silami podařilo ho uhasit. Jde to strašně rychle," varuje Kleiner. Jiný případ se stal minulé pondělí. Plamenů si všiml náhodný svědek a zavolal hasiče. Ti už mohli pouze dohasit požářiště, během pár minut shořel celý řádek plotu v délce asi třiceti metrů. Ohořelé jsou i sousední hroby, žárem popraskaly dekorace, sežehnuté jsou i fotografie a nápisy. "Teď tu vysadíme túje nové, nebude to ale levná záležitost. Nemůžeme sem dát malé stromky, protože ty nám lidé kradou. Musíme tedy vysadit túje vzrostlé, jejichž cena se pohybuje mezi sedmi až osmi sty korun. Na jeden řádek jich je potřeba asi čtyřicet dva," vypočítává Kleiner.

S podobnými požáry se přitom na hřbitově dříve nesetkávali. "Je to jednoznačně nekvalitním materiálem. Dřív byly svíčky v prakticky nehořlavém bakelitu, to co se prodává za pár korun dnes, hoří bohužel až moc dobře," připouští Kleiner. Podle něj by lidé měli kupovat raději svíčky ve skleněném obalu. "Jsou sice dražší, ale zase u nich není prakticky žádné riziko vzniku požáru," doporučil Kleiner.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip