Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nenechte si ujít poslední uvedení diváckého hitu Ošklivec

Kultura

27.4.2016

Autor: barsi

Divadlo Tramtarie se po téměř třech letech loučí s oblíbenou inscenací Ošklivec. Tragikomedii, odrážející stav dnešní konzumní společnosti, režíroval Jiří Trnka, který je zároveň režisérem diváckého hitu Kabaret nahatý Shakespeare. Derniéra Ošklivce se uskuteční v sobotu 30. dubna v 19:30 v Divadle Tramtarie Olomouc.

Foto: Jan Procházka

Tuto sobotu máte poslední příležitost užít si divadelní hru Ošklivec v Divadle Tramtarie, která vznikla na motivy vynikajícího německého dramatika Mariuse von Mayenburga a vypráví hořkou komedii o ztrátě lidské identity v dnešní konzumní společnosti. "Diváci sledují příběh zkušeného vývojáře, který si žije poklidným životem až do okamžiku, kdy mu jeho nadřízená zakáže prezentovat na konferenci jeho nejnovější vynález – konektor 2CK. A důvod? Není na to dostatečně krásný! A co hůř, není dostatečně krásný na to, aby prezentoval cokoliv, kdekoliv a kdykoliv! Je totiž... neuvěřitelně ošklivý! A někdy v té době se Lette rozhodl: Podstoupí plastickou operaci," popisuje příběh ředitelka divadla Petra Němečková.

Jeho život se tímto rozhodnutím definitivně mění. Když se probere z narkózy, otevře se před ním svět netušených možností - profesních i erotických. Jeho dokonalý obličej mu všude otevírá dveře. Lette stoupá stále výš. Jenže pak začne po městě potkávat muže se stejným obličejem. Jeho plastický chirurg totiž své úspěšné zboží prodává dál. A po Letteho obličeji je velká poptávka. "Ze spousty moderních her, které jsem při hledání vhodného titulu pro zkoušení v Tramtarii přečetl, mě právě Ošklivec přesvědčil nejvíce. Brilantně napsaná Mayenburgova hra není zajímavá jenom moderním přístupem ke stavbě dramatického textu, střídáním tragických a komediálních situací v jednom setu, je to především její myšlenková nadstavba, která ji dělá nesmírně aktuální. Fenomén plastické chirurgie používá Mayenburg k vyjádření myšlenek a pocitů, se kterými se v současné společnosti musí vyrovnávat každý člověk. Nejsem outsiderem, pokud nemám krásný obličej a spoustu peněz a spoustu mileneckých afér? Žiju pak vůbec? Čím zaplatíme za úspěch a peníze? Svou lidskou tváří, naznačuje Mayenburgův Ošklivec. Tento výsostně německý dramatický koncept balancuje až na hraně absurdní komedie. Za dynamicky vyprávěným příběhem plným zvratů nabízí myšlenkovou nadstavbu, která v mnoha jiných moderních hrách chybí. Právě to dělá z tohoto dramatika a jeho hry nesmírně atraktivní uměleckou výzvu," vyjádřil se k inscenaci režisér Jiří Trnka.

Pokud jste ještě hru neviděli nebo se na ni chcete podívat ještě jednou, neváhejte a kupujte rychle lístky, vstupenky na derniéru s etotiž prodávají neuvěřitelně rychle.

barsi

Reklama

TV MORAVA s.r.o.

Katalog firem » Služby » Televize

Aktuální regionálního zpravodajství, magazíny, počasí a soutěžní pořady z Olomouckého kraje každý všední den v 17:30 hodin vysílání R1 MORAVA na stanici PRIMA LOVE. Dále pro Vás při...