Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Neobvyklý bytový dům vyrůstá kolem komína původní kotelny

Zprávy z regionu

4.9.2013

Autor: Jan Procházka

Na počátku stará nevzhledná kotelna, na konci moderní bytový komplex. V Mišákově ulici vzniká další neobvyklá stavba, která v sobě kombinuje prvky nového a starého. Zachován zůstane stylový cihlový komín, kolem něj vyroste nový dům. Hotovo by mělo být už příští léto.

Stará kotelna, která po léta stávala na rohu Mišákovy a Ibsenovy ulice, je minulostí. Zůstal z ní pouze komín. A kolem něj začal vyrůstat moderní bytový komplex pojmenovaný Promeko. "Překvapil nás velký zájem o tento projekt. V objektu bude dvacet bytů, v současné době už máme jedenáct z nich rezervovaných," zmínil za společnost Promeko Petr Machala. Bytové jednotky podle něj budou v několika kategoriích. "Kupodivu největší zájem je o větší byty okolo sta čtverečních metrů. Ten největší dokonce na přání klienta vznikl spojením dvou jednotek a má sto čtyřicet metrů a skoro dvojnásobnou terasu," přiblížil Machala.
Demolice původní kotelny proběhla v letních měsících, nyní už se začínají rozbíhat stavební práce. "Hrubá stavba by měla být hotová do konce roku, předávat majitelům bychom byty měli v létě," doplnil Machala.

Stavba kopíruje tvar původní kotelny, že komín zůstane bylo prý rozhodnuto už na začátku. "Naším záměrem bylo vytvořit něco zajímavého, originálního. Tu myšlenku rozvíjíme i uvnitř, každá z bytových jednotek je originál. O žádné podobné stavbě nevím," prozradil Machala.
Využití našel i samotný komín. Přestože se nehodil například pro vybudování výtahu, našla v něm zázemí sesterská společnost, která provozuje bezdrátový internet. "Je využíván jako hlavní vysílač," potvrdil Machala.

V okolí vzbudila stavba zpočátku obavy. "Ne, že by se lidé bouřili proti její podobě, ale obávali se hlavně hluku ze stavby," připustil Machala, podle něj ale i náročné demoliční práce proběhly bez stížností.

Developerská společnost se už teď rozhlíží, zda by se podobně zajímavá stavba nedala zrealizovat i jinde ve městě. "Pokud se najde vhodné místo, určitě by to stálo za pokus. Cesta developerských projektů je jeden z mála způsobů, jak se dá dnes stavět," zamýšlí se Machala. O konkrétní lokalitě se ale zatím bavit nechce.

Zchátralých objektů se developeři v Olomouci chápou stále častěji. Přestavbou někdejšího sila u nádraží Olomouc - město vzniká kancelářský komplex, kolem komínů u nádraží Nová Ulice má zase v nejbližší době vyrůst multifunkční komplex Nová Sladovna. Developerům se líbí i staré sídlištní kotelny či výměníkové stanice. Ne vždy se ale stavba setká s pochopením okolních obyvatel. Jeden podobný projekt před časem zkrachoval na sídlišti Lazce. Radnice pod tlakem místních nevydala na projekt stavební povolení.


Podobný obrázek se vám na rohu Mišákovy a Ibsenovy ulice už nenaskytne. Kotelna je srovnána se zemí, místo ní tu vyrůstá bytový dům.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941