Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nesmíme zapomenout! Nová výstava představuje hrdiny druhého a třetího odboje

Kultura

21.11.2011

Autor: kam

Málokdo ví, kolik zapomenutých hrdinů žije v našem okolí. Aby se s lidmi, jejichž činy by neměly být zapomenuty, mohla seznámit širší veřejnost, vznikl projekt Stopy paměti. Sdružení novinářů a historiků shromažďuje vzpomínky odpůrců a lidí postižených nacistickou a komunistickou totalitou na Olomoucku. Součástí projektu je i putovní audiovizuální výstava, která zahájila svoji cestu v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea v Olomouci.

Respondenty projektu jsou pamětníci druhé světové války a perzekucí komunistického režimu v 50. letech. Mezi pamětníky jsou i lidé židovského původu, kteří přežili holocaust, vězni padesátých let nebo perzekvovaní kněží. Jejich svědectví jsou zachycena na audiovizuální záznam, který doplňují aktuální fotografické portréty každého účastníka v jeho domovském prostředí.

Autorem portrétních snímků je Jiří Doležel, který vyprávění pamětníků zvěčňuje společně s Janem Dvořákem z Ústavu pro studium totalitních režimů. Za cyklus Stopy paměti získal Doležel hned dvě ocenění v prestižní soutěži Czech Press Photo. V loňském roce získal soubor hlavní cenu Zlaté oko v kategorii Portrét. Letos byl Doležel ve stejné kategorii oceněn čestným uznáním za fotografii sedmadevadesátileté olomoucké rodačky Jiřiny Petřkové, jejíž bratr, pravoslavný kněz Vladimír Petřek, ukrýval československé parašutisty, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. "Kněze nacisté odhalili a popravili. Pomstili se však celé rodině a všechny její členy odvlekli do koncentračních táborů. Jiřina Petřková jako jediná z rodiny přežila. Její rodiče a tři sourozenci se již domů nevrátili," přiblížil Doležel jeden z osudů zdokumentovaných díky Stopám paměti. I s touto fotografií se budou moci návštěvníci kavárny Amadeus seznámit.

Projekt zatím shromáždil svědectví asi devadesáti pamětníků a stále pokračuje. Jeho cílem je poukázat na skutečnost, že v našem kraji je mnoho významných osobností, kteří však mnohdy žijí v opomenutí. Díky putovní výstavě se s těmito lidmi může seznámit široká veřejnost. "Výstava je přínosná hlavně pro mládež, která tuto dobu nepamatuje. Pomáhá také odkrývat hrdinské příběhy, které měly být zapomenuty. Vyzdvihuje lidi, kteří se minulému režimu vzepřeli. Bylo mi ctí s těmito lidmi pohovořit. Nesmíme na ně zapomenout," zdůraznil olomoucký fotograf Jiří Doležel.

Výstava kromě dvaceti fotografií obsahuje také stručné medailonky těchto osobností a přístupný je také audiozáznam rozhovorů. Součástí každého panelu je mp3 přehrávač se sluchátky. V kavárně Amadeus na Václavském náměstí bude výstava probíhat do 15. ledna příštího roku. Poté bude putovat po regionálních muzeích a školách.

kam

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941