Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nevíte, co podniknout o víkendu? Vydejte se na jarní Floru, za trofejí do Šantovky nebo do světa pohádek

Tipy a názory

24.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Pestrobarevná květinová aranžmá, trofej pro Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let, ekologické přednášky, soutěžící akvabely i bohatý program pro vaše děti – to vše můžete zažít o tomto víkendu, který právě začíná.

Vychutnejte si Jarní Floru všemi smysly. Čeká vás pestrobarevný prostor plný chutí, vůní i pozitivní energie

I během víkendu budete mít možnost vydat se na jarní Floru, kde se v záplavě květin dokonale naladíte na přicházející jaro. Tentokrát si budete moci vychutnat pestrobarevnou přehlídku všemi smysly, a to nejen zrakem a čichem, jak by se dalo u květin předpokládat, ale také hmatem nebo chutí. Dlouhým květinovým tunelem se dostanete až do velmi exotické krajiny tajuplného Mexika, kde najdete velkou mayskou pyramidu obklopenou spoustou kaktusů i sukulentů. Zpěv ptáčků zde prostřídá pravá mexická hudba. Kromě klasické denní prohlídky si v pátek budete moci pavilon A prohlédnout také večer, a to od 20 do 22 hodin. Efekt slavnostně nasvíceného pavilonu se záplavou květů v netradičních barvách doplní hudební produkce v podání Ceremony String Quartetu. Po celou dobu večerní prohlídky budou návštěvníkům k dispozici i kavárna Ollies a vinotéka. Zjistěte si, co všechno na letošní jarní Floře najdete a nebo se rovnou podívejte na galerii z návštěvy našich redaktorů.

Vyfoťte se s šestikilovou trofejí, kterou získá vítěz Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let

V pátek 26. dubna od dvou hodin odpoledne budete mít jedinečnou příležitost vyfotit se s pohárem Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let. Kromě zhotovení památeční fotografie vás čeká také soutěž o vstupenky na ME ve fotbale do 21 let, autogramiáda Tomáše Ujfalušiho nebo footbag exhibice mistra světa. Současná trofej pro mistry Evropy ve fotbale do 21 let je v „oběhu“ od roku 1998 a poprvé ji třímali v rukou hráči Španělska po závěrečném turnaji v Rumunsku, kde ve finále zdolali Řecko. Pohár vytvořili umělečtí skláři v proslulých dílnách v italském Muranu nedaleko Benátek – měří 60 centimetrů a váží šest kilogramů.

Muzeum umění oživí ekologické debaty i besedy o cestování

Pro příznivce přírody, ekologie i cestování je připraven dvacátý pátý ročník besed festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO), který nabídne zajímavý program všem zvídavým lidem. Těšit se můžete na setkání s krajinou ve všech jejích podobách a často v nečekaných souvislostech. Besední část programu EDO, která se odehraje v Divadle hudby, navštíví od pátku do neděle celá řada významných osobností našeho veřejného života. Pravidelným hostem festivalu je Václav Bělohradský, jehož oblíbenému zamyšlení patří vždy nedělní dopoledne. Zdaleka však není jediný, který nás obohatí svými myšlenkami či zážitky. Jiří Sádlo bude popisovat konec venkova, ekolog David Storch sdělí, že pro ekologii krajina neexistuje, filosof Stanislav Komárek zmíní vzdělávání lidí a krajin. Josef Jařab představí život a dílo Ralpha Waldo Emersona, který výrazně ovlivnil vztah člověka ke krajině. Alena Wagnerová potěší přítomné příběhem Sidonie Nádherné a motivem krásy bezúčelnosti. Alena Oberfalzerová pozve lidi do Mongolska, Petra Hanáková k Českému moři, Zdeněk Kratochvíl nejen na Kyklady a Petr Pokorný poukáže na silná místa v naší krajině. Filosoficky pojmou krajinu Zdeněk Pinc, Jan Tábor a Jiří Zemánek. Ve spojení s problematikou opuštění domova bude Pavel Barša mluvit o Evropě a Islámu. Martin Škabraha pozve diváky do krajin českých filmů. Podrobný program naleznete zde.

Olomoucký plavecký bazén bude v obložení krásných akvabel

V sobotu a neděli na plaveckém stadionu v Olomouci proběhne Mistrovství České republiky v synchronizovaném plavání pro kategorii starších žákyň a seniorek. Mimo jiné se představí například pár Bernardová/Dufková, který se intenzivně připravuje na Olympijské hry v Riu 2016 a také další závodnice s reprezentačními ambicemi. Jedná se o vrcholnou soutěž v tomto sportovním odvětví, která je divácky velmi atraktivní.

Udělejte si volný večer a pošlete děti na Vikingskou noc do aquaparku

Vikingská noc plná zábavy čeká v pátek večer na všechny děti v olomouckém aquaparku. Program plný dobrodružství vypukne v pátek v sedm hodin večer a o děti bude postaráno až do 9 hodin sobotního rána. Pro děti bude připravena strava i pitný režim a zábava pod taktovkou zkušených animátorů jsou zaručeny. To vše za 350 korun. Vikingská noc je určená pro děti ve věku 5 - 8 let. Mladší děti přijmeme po konzultaci. Na tuto akci je nutné se rezervovat, a to na telefonním čísle: 588 517 778 nebo e-mailu: prodeti@aqua-olomouc.cz.

Děti se mohou ponořit do světa pohádek

Cesta do příběhů, která se uskuteční v neděli ve dvě hodiny ve Freskovém sále Divadla na Cucky, přiblíží dětem hravou formou pohádkové knížky a ukáže jim, že číst je veselá a dobrodružná pouť do vlastní fantazie, kterou může podniknout úplně každý! A na co se mohou těšit? Rok 2015 je věnován pohádkám z různých koutů světa, aby se děti mohly podívat všude tam, kam si jen přejí. Tentokrát na ně čekají pohádky severní noci. Takže po vydatném nedělním obědě se vaše děti mohou proletět na křídlech kormorána až do mrazivé a tajemné Skandinávie!

V sobotu ve dvě hodiny na děti v Divadle na Šantovce čeká další příběh z cyklu scénických čteních Lukáše Hejlíka, tentokrát O princi Čekankovi. Originální pohádka známého českého autora Patrika Ouředníka je protkaná velkou dávkou jazykové hravosti, vtipu a nonsensu. Knížka je plná slovních hříček a nečekaných zvratů, které z ní dělají jednu z nejvýraznějších současných pohádek. Nechejte své děti pohltit příběhem prince Čekanky a jeho věrného oře Zagroškudla, kteří se vydávají na cestu za princeznou. Při svém putování společně potkáte spoustu neobyčejných bytostí, například loupežníky, kteří vyloupí cukrárnu, žirafu jménem Teta Běta sedící na stromě, čarodějnici Pucnohu, kapra vyprávějícího vtipy…a spoustu dalších. Nudit se vaše ratolesti rozhodně nebudou.

V neděli ve čtyři hodiny se nejmenší diváci mohou těšit na kapesní atlas pohádek. Hudební pohádka zavede děti od tří let do světa fantazie a výmyslů. Za pomoci Kašpárka dětem připomene ty nejkrásnější pohádky. Po pohádce následuje hudební dílnička.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941