Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noční autobusy: Na Nové Sady jste zapomněli, vzkazují obyvatelé radnici

Zprávy z regionu

16.12.2010

Autor: Jan Procházka

Po roce se do Olomouce opět vrací noční autobusy. Namísto původních tří linek však bude městem kroužit pouze jedna. To se nelíbí obyvatelům městských částí, kam autobusy jezdit nebudou, ani ekologům, kteří proti zrušení linek protestovali. Radnice totiž vůbec nepočítá s obsluhou sídliště Nové Sady, ani dalších hustě obydlených míst.

Nová noční autobusová linka bude v podstatě kopírovat tramvajové tratě ( Více čtěte zde » ). Obslouží tak sice sídliště Tabulový vrch, obyvatelům Lazců, Nových Sadů a Povelu však zůstanou jen vlastní nohy nebo taxíky. Ekologové z Hnutí Duha, kteří kvůli zrušení nočních linek počátkem roku iniciovali protesty, k nimž se připojila asi tisícovka lidí, radnici za obnovu nočních autobusů chválí, jedním dechem však dodávají, že jedna linka městu stačit nebude. "Jihozápad a sever města i odlehlejší městské části jako Svatý Kopeček zůstávají bez nočních linek. Přitom Povel, Nové Sady, Holice, Lazce nebo Hejčín jsou lokality s největším počtem obyvatel. Bohužel tedy radní nevyhověli požadavkům stovek občanů a tisíců nespokojených na facebooku, kteří požadovali vrácení nočních spojů alespoň v původním rozsahu. Město by mělo situaci přehodnotit a zvážit trasu nové linky nebo přidat minimálně jednu další linku," míní Simona Horká z Hnutí Duha. Za pravdu jí dávají i obyvatelé dotčených částí. "Nejbližší zastávku noční linky máme na Pionýrské nebo na Tržnici. To už mohu jít rovnou pěšky," stěžuje si Jiří Slepička, který bydlí na Zikově ulici. Souhlasí s tím i diskutující na Facebooku, kde má skupina, požadující obnovení nočních linek už přes dva a půl tisíce členů. "Chápu, že do okolních vesnic by to byly docela vysoké náklady, tudíž s tím bych se smířil, ale opomenout sídliště Nové Sady je totální blbost," upozorňuje jeden z přispěvatelů.
Podle radního Ivo Vlacha, který má na starosti dopravu, však nová linka pokryje devadesát procent poptávky. Hlavními cestujícími jsou totiž podle něj ti, kteří v nočních hodinách přijedou vlakem. "Po půl roce budeme provoz vyhodnocovat a případně upravovat," konstatoval Ivo Vlach.

Radnice počátkem tohoto roku zrušila noční linky, neboť podle ní využívalo tyto spoje jen minimum cestujících. Autobusy 51, 52 a 53 obsluhovaly také odlehjší části města, zajížděly do Holice, i ke Slavonínu.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941