Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, umučení Krista i více než tři sta Biblí.. To je letošní Paschalia Olomucensia

Tipy a názory

18.3.2016

Autor: barsi

Od pondělí 21. března až do 11. dubna proběhne v Olomouci již čtvrtý ročník uměleckých performancí související s paschálním cyklem Paschalia Olomucensia, který přiblíží duchovní a kulturní hodnoty Evropy a současné důstojně připomene vůbec poprvé nový státní svátek České republiky, jímž je Velký pátek. Těšit se můžete na čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, výstavu Bible i promítání filmu Umučení Krista.  

Můžete se těšit na čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, umučení Krista v Metropolu i více než tři sta Biblí. Můžete se těšit na čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, umučení Krista v Metropolu i více než tři sta Biblí.

Letos se můžete těšit například na tradiční čtení Bible po dobu 24 hodin v kapli sv. Jeronýma na olomoucké radnici, tematické výstavy, koncerty nebo promítání filmu. "Velkou radost mám z toho, že se v Olomouci odehraje mimořádné zpracování umučení, smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Umělecké zpracování Evangelia podle houslí Jiřího Pavlici, ve kterém účinkuje dalších 200 vystupujících, bude jedinečným duchovním a kulturním zážitkem v kostele Panny Marie Sněžné," prozradil za organizátory Josef Kořenek.

Přijďte si přečíst svůj úsek na čtyřiadvacetihodinové čtení Bible

V pondělí 21. března se bude konat tradiční čtení Bible po dobu 24 hodin. Texty, na kterých vyrostla kultura Evropy, se budou číst v kapli sv. Jeronýma v prostorách olomoucké radnice. Do čtení se může zapojit každý zájemce, který se přihlásí na webových stránkách. Do čtení se pravidelně zapojují nejen představitelé politického, akademického a společenského života, ale také zástupci sportovců, studentů, občanských iniciativ, národnostních menšin a řada dalších, které žijí v Olomouci. Pokud si na hlasité čtení netroufáte, můžete akci přijít podpořit v kdykoliv v jejím průběhu jako divák. Celodenní a celonoční čtení má své počátky v Římě. V Olomouci se ho každoročně účastní stovky lidí dobré vůle. Dobrovolníci si mohou zarezervovat svůj úsek zde.

Do čtení se pravidelně zapojují nejen představitelé politického, akademického a společenského života, ale také zástupci sportovců, studentů, občanských iniciativ, národnostních menšin a řada dalších, které žijí v Olomouci. Chybět by neměl ani arcibiskup Jan Graubner. Do čtení se pravidelně zapojují nejen představitelé politického, akademického a společenského života, ale také zástupci sportovců, studentů, občanských iniciativ, národnostních menšin a řada dalších, které žijí v Olomouci. Chybět by neměl ani arcibiskup Jan Graubner. Foto: Ondřej Hlaváček

Výstava Bible včera, dnes a zítra představí slovo boží ve speciálním rozsahu

Ve stejný den začne v kostele sv. Michala na Žerotínově náměstí unikátní putovní výstava Bible včera, dnes a zítra ve speciálním rozsahu. Výstava představí Bibli a její poselství. K vidění bude více než 300 exponátů v desítkách jazyků. Nejstarší z vystavených Biblí pochází ze 16. století. K vidění bude výjimečná sbírka 200 rytin od Gustava Dorého, samozřejmě na biblické motivy. Nejen pro děti budou k vidění nádherné obrázky dětí s biblickými motivy doplněné různými výtvory  inspirované biblickými příběhy.

V kině Metropol proběhne Umučení Krista

Na Velký pátek, který je poprvé státním svátkem České republiky, se program přesune do kina Metropol, kde se uskuteční promítání amerického filmu Mela Gibsona z roku 2004 Umučení Krista. Děj přibližuje posledních dvanáct hodin života Ježíše z Nazaretu. Jedná se o upravené pašije inspirované všemi čtyřmi evangelii (Matoušovým, Markovým, Lukášovým a Janovým). Scénář k filmu napsal známý herec, producent a režisér Mel Gibson ve spolupráci s Benediktem Fitzgeraldem. Zvláštností filmu je i to, že dialogy v něm probíhají v originálních jazycích, to znamená dobové latině, aramejštině a dalších. Film bude samozřejmě vysílán s titulky.

Velikonoční oratorium na závěr

Velikonoční nedělí oslava křesťanských velikonoc nekončí, a proto čtvrtý ročník projektu Paschalia Olomucensia  završuje v pondělí 11. dubna v kostele Panny Marie Sněžné ojedinělé představení Evangelium podle houslí ostravského režiséra a autora Pavla Helebranda. Libreto čerpá z tradic velikonočních pašijových her a hudba je inspirována moravskými zvyky a tradicemi. Jedná se o stylově vrstevnaté oratorium pro sólo, sbory, herce, cimbálovou muziku, dechovou kapelu, dětskou hudeckou muziku, komorní smyčcový orchestr, varhany a bicí nástroje, celkově téměř 200 účinkujících. Jsou mezi nimi Jiří Pavlica s Hradišťanem, pěvecký sbor Gymnázia v Olomouci-Hejčíně, Operní studio Národního divadla moravskoslezského (NDM), Komorní smyčcový a dechový orchestr, Proměny Prostějov a další. Předprodej vstupenek v síti Ticketportal.

 Bližší informace na www.paschaliaolomucensia.cz.

 

barsi