Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová lůžka pro stovku seniorů. Chválkovický Domov Pohoda otevřel nový pavilon

Zprávy z regionu

26.8.2013

Autor: Adam Fritscher

Celkem sto lůžek v nejmodernějším standardu nabízí nový pavilon Domova seniorů Pohoda v Olomouci-Chválkovicích. Novostavba byla otevřena právě dnes a senioři se do ní začnou stěhovat prakticky okamžitě, protože už příští týden vypukne v areálu rekonstrukce pavilonu B spolu se zateplováním několika budov. Plánované navýšení kapacity domova si vyžádalo také rekonstrukci stravovacího provozu ve středním křídle současného domova. Celková cena je 248,8 milionu korun, investorem byl Olomoucký kraj.

Nová čtyřpatrová budova nabídne celkem sto ubytovacích míst pro seniory. Ubytováni budou v šesti dvoulůžkových a 88 jednolůžkových bezbariérových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Součástí budovy jsou také ordinace lékařů, rehabilitace, společenské místnosti, zázemí pro personál, ale také kaple či pietní místnost. Součástí projektu byly rovněž parkové úpravy kolem nového pavilonu.

"Pro náš domov je otevření nové budovy symbolickým vstupem do 21. století. Opouštíme standardní péči o seniory, na jakou jsme byli dosud zvyklí. Díky modernizaci můžeme našim seniorům zajistit šťastný a pohodlný pobyt," uvedl ředitel Domova seniorů Pohoda Jiří Floder.
Oblý pavilon je funkčně i vizuálně členěn na tři části - čtyřpodlažní obytnou část, jednopodlažní část zázemí a předsazenou přízemní vstupní halu. Díky originálnímu architektonickému řešení se přirozeně začlení do stávajícího areálu a poskytne svým obyvatelům příjemné bydlení plynule přecházející do venkovních prostor s parkovou úpravou. Přízemí hlavní obytné budovy je ze severní strany chráněno částečným zapuštěním pod úroveň terénu. Pokoje klientů jsou orientovány na jih a navazují na ně venkovní terasy. Prstenec teras ozvláštněných barevnými skleněnými panely budovu obepíná podél celé jižní strany a stáčí se i přes nároží severovýchodní strany objektu.

Zázemí stravovacího provozu umístěného v suterénu a přízemí středního křídla stávající budovy domova seniorů bylo již zastaralé, jeho rekonstrukce si tak vyžádala nové dispoziční uspořádání, moderní technologické vybavení provozu, úpravu skladovacích prostor a nové řešení zásobovacího systému, který přechází na takzvaný tabletový. Kvůli plánovanému navýšení počtu vydávaných jídel bylo třeba zvýšit kapacity přiváděných energií a dokončit kanalizační přípojku. Rekonstrukcí prošlo i sociální zařízení objektu.

Modernizace areálu bude pokračovat už letos na podzim rekonstrukcí panelového domu, následovat bude zateplování objektů. "Zatím kapacitu domova nenavyšujeme. Do nové budovy stěhujeme stávající klienty, po dokončení rekonstrukce starších budov budeme mít k dispozici přibližně o 90 míst více," vysvětluje ředitel Domova Jiří Floder. Domov seniorů má v současnosti 217 klientů, dalším 109 poskytuje tato příspěvková organizace chráněné bydlení.
Další investiční práce začnou v domově seniorů prakticky ihned po předání nové budovy. "Už v pondělí zahájíme rekonstrukci pavilonu B. Jsme proto rádi, že po roce a půl prací jsme dokončili novostavbu v řádném termínu," podotkl vedoucí projektu Jiří Sova z firmy OHL ŽS.

Po dokončení rekonstrukčních prací stoupne kapacita Domova seniorů Pohoda na zhruba 390 míst. Za jednolůžkový pokoj se všemi službami zaplatí jeho uživatel přibližně 10 500 korun měsíčně. „Ze zákona musí uživateli zůstat minimálně patnáct procent měsíčního důchodu. Pokud tedy senior bere méně, musíme mu rozdíl na ubytování doplatit ze svých ostatních příjmů,“ podotkl ředitel Floder, podle nějž domov eviduje v současné době okolo 1400 žádostí na přijetí.

Adam Fritscher

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip