Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová pohádka, autorská komedie, Drábek i Psycho. Tramtarie láká na novou sezonu

Kultura

9.9.2014

Autor: mrt

Divadlo Tramtarie vstupuje do své jedenácté sezóny; divákům nabídne pět zbrusu nových inscenací: čtyři pro dospělé diváky a jednu pohádku. To všechno navíc v prostředí, které přes léto prošlo rekonstrukcí.

První premiérou nadcházející sezóny bude nejnovější pohádka z úspěšné autorské dílny Divadla Tramtarie. Jmenuje se Hugo z hor a tvůrčí tým se při jejím vzniku volně inspiroval bláznivým večerníčkem Sněžný muž Hugo scénáristy Rudolfa Čechury. "Autorem divadelního scénáře je jako již tradičně umělecký vedoucí souboru Vladislav Kracík, který stojí například za Pohádkami z mléčné dráhy, Pirátskou pohádkou nebo veleúspěšnou pohádkou O pračlovíčkovi, která v loňské sezóně překonala neuvěřitelnou hranici tří set repríz. Jako spoluautora pohádky a dramaturga si Kracík přizval člena hereckého souboru Matěje Mužíka," sdělila ředitelka divadla Petra Němečková. Pohádka je vhodná pro děti od tří let, dvojpremiéra se uskuteční v neděli 28. záři ve 14 a 16 hodin.

První premiérou pro dospělé publikum bude divadelní adaptace románu amerického spisovatele Roberta Blocha s názvem Psycho, kterému vtiskl nesmrtelnost svým filmovým zpracováním geniální režisér a vizionář Alfréd Hitchcock. Autorkou adaptace a zároveň režisérkou inscenace je hostující Hana Mikolášková. "Tato talentovaná režisérka momentálně působící na pozici umělecké vedoucí Městského divadla ve Zlíně se do Tramtarie vrací již podruhé, v loňské sezóně byla podepsána pod mimořádně zdařilým komiksem na divadle s názvem Bohyně z města hříchu. A právě možnosti primárně ne-divadelních žánrů na jevišti, to je téma, kterému se tato režisérka v Tramtarii věnuje. Po komiksu noir je to tedy tentokrát hororová klasika, ve které se v Tramtarii objeví dvě nové hostující herecké posily: Marek Příkazký z Městského divadla ve Zlíně a Vojtěch Lipina z Moravského divadla Olomouc," představil umělecký šéf Vladislav Kracík. Inscenace bude uvedena rovněž ve dvojpremiéře 10. a 11. října.
Na konci listopadu uvede Tramtarie dlouho očekávanou autorskou komedii Druhý život Veroniky. "Tuto mysteriózní komedii o životě a vztazích dnešních třicátníků napsal Vladislav Kracík a soustředil kolem sebe tvůrčí tým, který se podílel na legendární autorské komedii I na Batmana občas padne smutek. V hlavních rolích se představí Jana Posníková, Petra Konvičková, Marek Zahradníček a Zdeněk Svobodník," prozradila Petra Němečková.
Před dvěma lety uvedla Tramtarie černo-romantickou komedii Jedlíci čokolády Davida Drábka a tato hra se stala velkým diváckým hitem. "David Drábek, dramatik a režisér, jehož úspěšná divadelní kariéra začínala před lety právě v Olomouci, letos napsal pokračování Jedlíků s názvem Velká mořská víla, a tak je více než logické, že ji Tramtarie zařadila na svůj repertoár. Olomoučtí diváci ji tak mohou po Hradci Králové vidět v Tramtarii jako druzí v republice," láká Kracík. Režisérem inscenace bude stejně jako u prvního dílu Konrád Popel, v Tramtarii podepsaný pod inscenacemi Brutální Nikita, Terminátor a Psí hřbitov. Premiéra je plánovaná na duben 2015.
Posledním projektem je inscenace, kterou povede mladá režisérka polského původu Ewa Zembok, jejíž divadelní práci je možné vidět například v pražském Strašnickém divadle, Meet faktory nebo La fabrika. "Premiéra je naplánovaná na únor 2015, konkrétní titul bude zveřejněn v průběhu sezóny," naznačil Kracík.
Tramtarie kromě lákavých titulů přichystala i novinky, které divákům zpříjemní zážitek. "Zavádíme online prodej a rezervaci vstupenek. Diváci si tak mohou koupit lístky na našich webových stránkách a vybrat si přímo konkrétní místo. Sedačky v sále jsou totiž nově číslované," vyzdvihla Petra Němečková a doplnila, že kromě sálu prošly rekonstrukcí i webové stránky .

mrt

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Kotníkové boty, BESTSSELER od značky Nagaba.

Udělejte si radost a pořiďte si nové boty.

Podívejte se na kvalitní pánské a dámské boty co jinde nekoupíte.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
Otevřeno máme:
Po-Pá-9-17 hod.
So-9-12 hod.
www.obuvhulman.cz