Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novinka dramatika Sulovského zavede diváky na setkání Matyáše Korvína s Vladislavem Jagellonským

Kultura

6.11.2014

Autor: jap

Už zítra uvidí diváci poprvé novinku dramatika Jana Sulovského Jiřík versus Matyáš. Už osmá historická fikce spjatá s historií Olomouce tentokrát zavede publikum do patnáctého století, kdy si Matyáš Korvín a Vladislav Jagellonský právě v Olomouci dělili českou korunu. Představení začíná v besedním sále Muzea umění v devatenáct hodin.

Olomoucký dramatik, dramaturg a rozhlasový redaktor Jan Sulovský tentokrát pro svou hru zvolil jednu z nejvýznamnějších, i když dnes nepříliš známou, kapitol z olomouckých dějin, která se odehrála v druhé polovině patnáctého století, kdy byla setkáním panovníků Vladislava Jagellonského a Matyáše v létě roku 1479 stvrzena takzvaná Olomoucká smlouva. Jejím podpisem došlo k završení dlouholetého sporu o český trůn, jehož příčinou bylo, že papež neuznal nikdy českého krále Jiřího z Poděbrad jako legitimního panovníka. Olomouckou smlouvou byla navzdory ustanovením krále Karla IV. o její nedělitelnosti česká koruna rozdělena. Titulu českého krále mohl užívat jak polský panovník Vladislav Jagellonský, tak maďarský vladař Matyáš Korvín. Vladislav vládnul dědičně v Čechách a Matyáš na Moravě, Slezsku a v obou Lužicích. Toto ustanovení mělo inspirovat český volební sněm, aby v budoucnu zvolil krále Matyáše. Co vlastně autora hry Jana Sulovského inspirovalo k jejímu napsání? “Po celý život chodím kolem pamětní desky na domě č. 21 na Horním náměstí v Olomouci. Poslední dvacetiletí ji několikrát denně míjím jako zaměstnanec Českého rozhlasu, který v této budově sídlí. Vždy mne fascinoval její obsah, připomínající stvrzení dohod polského krále Vladislava II. a uherského panovníka Matyáše Korvína o titulu českého krále. Když jsem hledal téma pro další hru vážící se k dějinám Olomouce, připadlo mi zajímavé, zvolit právě toto téma.“

Hra i inscenace nemohou samozřejmě opominout i jednu z nejvýznamnějších osobností českých dějin – krále Jiřího z Poděbrad, nazývaného husitský král. Tento panovník svým způsobem předběhl dobu. Za své vlády vypracoval projekt integrace států Evropy a strategii společného boje proti rostoucímu tureckému nebezpečí. Tyto projekty bohužel nakonec nebyly přijaty a neblahé dědictví jejich odmítnutí neseme svým způsobem dodnes. V inscenaci účinkují olomoučtí herci Václav Bahník, Vladimír Hrabal, Lenka Kočišová, Jaroslav Krejčí a Petr Kubes. Režie se ujal Václav Bahník. Premiéra inscenace hry Jana Sulovského Jiřík versus Matyáš se koná v pátek 7. listopadu v 19 hodin v Besedním sále Muzea umění v Olomouci.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip