Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novinka v oblasti telemedicíny prozradí lékařům vše o srdci pacienta už při jeho příchodu na kliniku

Zprávy z regionu

2.10.2013

Autor: Barbora Sísová

Během pouhých deseti minut od chvíle, kdy pacient vstoupí do dveří kliniky, má lékař ve svém počítači kompletní informace o činnosti jeho srdce za období od předcházející kontroly. Pacienti díky novému defibrilátoru nebo kardiostimulátoru, který mají zabudovaný přímo ve své těle, ušetří mnohem více času. Nejenže nemusí čekat dlouhé řady na preventivní vyšetření, ale svůj stav mají pod kontrolou také z pohodlí domova.

Co se tedy změní? Při běžné kontrole přichází pacient s defibrilátorem či kardiostimulátorem do ambulance kliniky. Tam se zaregistruje a přesune na EKG vyšetření a po něm pak do ordinace ošetřujícího kardiologa. Tam teprve lékař během několika minut načte data z pacientova implantovaného zařízení do svého počítače a teprve v tuto chvíli s nimi může začít pracovat. Díky této novince se však celý proces mění. Nyní pacienti s implantovaným zařízením od společnosti Medtronic mohou celý proces sami velmi jednoduše zkrátit. Místo tři čtvrtě hodiny nyní celý proces zabere zhruba patnáct minut. "Stačí, aby nemocný ihned po příchodu do ambulance sám na speciálním terminálu načetl data ze svého zařízení na podporu srdeční činnosti. Před samotnou registrací a EKG vyšetřením tak odešle během chvilky svá data lékaři," vysvětluje přednosta I. interní kliniky - kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský. Celý proces je tak daleko rychlejší a má také další řadu výhod: "Kladem je především bezpečnost pacienta, který má svůj zdravotní stav pod kontrolou, navíc není pasivní a interaktivně se podílí na své léčbě. A co je nejdůležitější, přináší snížení mortality, tedy zlepšuje přežití pacientů," dodává Táborský. Své zkušenosti svěřila také jedna z pacientek Simona Pavlicová, která má kardiostimulátor pouze pár dní: "Jsem daleko klidnější, vím, že kdyby došlo k nějakému problému, tak se to zavčas dozvím. Navíc nemusím jezdit na preventivní kontroly tak často. Dřív jsem musela k lékaři preventivně třikrát či čtyřikrát za rok, dnes stačí jen jednou ročně."

Společnost Medtronic uvedla inovaci CareLink Express loni v srpnu. Službu, která nastavila nové standardy v péči o pacienty s poruchami srdce, začaly nejprve využívat nemocnice v USA. Dnes je zavedena na deseti předních klinikách ve světě, nově právě také ve Fakultní nemocnici Olomouc. V současné době má implantované zařízení od společnosti Medtronic pouze pět lidí, v budoucnu by jich mohly využívat stovky pacientů. Kromě hlídání srdeční arytmie lékaři plánují využít tuto metodu v oblasti telemedicíny také pro hlídání krevního tlaku či pro cukrovkáře.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip