Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zahraniční umělci vystoupí na závěrečném koncertu Podzimního festivalu duchovní hudby, přímý přenos nabídne Tv Noe!

Kultura

9.10.2014

Autor: Pavlína Kráčmarová

Finále letošního 21. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci se uskuteční v neděli 12. října v chrámu sv. Mořice. Na programu je připraveno nejproslulejší duchovní dílo Antona Brucknera hymnus Te Deum a novodobá česká premiéra díla Camille Saint-Saënta Requiem pro sóla, sbor a orchestr v nastudování dirigenta Jaromíra M. Krygela.

Významnými hosty závěrečného koncertu budou sólisté Bolšoj těatru v Moskvě, vítězové mnoha světových soutěží i Mezinárodní pěvecké soutěže Maria Callas. Posluchači mohou těšit na sopranistku Veroniku Džioeva. Tato umělkyně je stálým hostem tří hlavních operních scén v Rusku: Mariinského divadla v St. Petersburgu, moskevského Velkého divadla a Novosibirského divadla Opery a Baletu. Hostuje na operních a koncertních scénách v Německu, Rakousku, Velké Británii, Španělsku, Itálii, USA, Francii, Švýcarsku, Švédsku, Litvě, Estonsku, Číně, Jižní Korei a Japonsku např.v Teatro Petruzzelli (Bari), Teatro Comunale (Bologna), Teatro Real (Madrid), Teatro Massimo (Palerm), Teatro Real (Hamburg). Zpěvačka je též držitelkou řady divadelních ocenění, spolupracuje s ruským rozhlasem a televizí. Další výraznou osobností závěrečného koncertu bude basista Taras Štonda, jehož sólový recitál návštěvníci festivalu nadšeně aplaudovali v neděli 5. října v prostorách Klášterního Hradiska. Vedle těchto významným zahraničních jmen se představí i přední čeští interpreti, kteří se již na koncertech předcházejících ročníků objevili a doplní tak velmi silný a umělecky vyrovnaný pěvecký terčet. Tenorista Jaroslav Březina, často zvaný i na mezinárodní hudební festivaly a dále znamenitá altistka Jana Sýkorová, která pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem a jako sólistka vystupovala s předními českými i zahraničními orchestry na koncertech téměř v celé Evropě, ale i v Japonsku, kde s Českou filharmonií vystoupila ve slavné tokijské Suntory Hall. Koncertní pódium také doplní častý a žádaný host tohoto festivalu Český filharmonický sbor Brno pod vedením Petra Fialy a Filharmonie Hradec Králové.

Závěrečný koncert je taktéž partnerskými médii vnímán jako důležitá kulturní událost s celorepublikovým významem, proto jej bude snímat v přímém přenosu TV Noe a ČR Vltava bude pořizovat záznam. Vstupenky na závěrečný koncert je stále možné dokoupit jak v Informačním centru města Olomouc, Horní náměstí 583 (v podloubí radnice), tak na webu www.podzimni-festival.cz. Nebo si o ně zasoutěžte na našich stránkách či Facebooku festivalu!

Pavlína Kráčmarová

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941