Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nový trenér HC Olomouc Zdeněk Venera: Mým cílem je plný zimák

Rozhovory

11.5.2015

Autor: Radek Heloňa

Mora dnes začala přípravu na nový ročník pod novým koučem Zdeňkem Venerou. Zkušený kouč, který má za sebou titul s Karlovými Vary, úspěšná angažmá ve Zlíně, kde hrál jako obránce, v Brně či poslední rok v Pardubicích, kde skončil v průběhu sezóny. V Olomouci chce sázet na bojovného a kolektivního ducha a dobrou obranu. Chtěl by do týmu přivést střelce, který by zhodnotil výkon týmu. Sám si dává měřítko - diváky. "Když je zimák plný, tak trenéři i hráči si můžou říci, že ta práce má smysl, protože se hokej hraje pro lidi. Když se budou shánět špatně lístky, budu spokojený. Kéž by to tak bylo," říkal na první tréninku HC Olomouc Zdeněk Venera.

Pane trenére, jak proběhlo první setkání s hráči? Trénoval jste někoho z týmu?
Normálně, potkali jsme se v kabině hned ráno. Padlo pár slov na seznámení a postupně se budeme poznávat během tréninků. Trénoval jsem Tomáše Valentu ve Zlíně, s Radimem Kucharczykem jsem se potkal, Kuba Herman prošel Zlínem, Adama Zemana jsme měli na střídavé starty v Pardubicích.

Co tomu týmu chybělo loni?
Loni jsem proti Moře několikrát hrál s Pardubicemi a sledoval ji i v závěru. Chyběl kousek. Opravdu kousek k tomu, aby dopadla sezóna lépe. Bylo tam nasazení, bojovnost, asi chyběl střelec. Byly zápasy, kdy Olomouc měla převahu a o gól prohrála. Takových zápasů byla spousta. A takových komentářů jsem slyšel hodně, že byli lepší, ale o gól prohráli.

Olomouc může těžko konkurovat mužstvům s většími rozpočty a možnostmi jako jsou Třinec, Sparta, Brno, ale bude asi bojovat a posouvat nahoru mladé hráče. Jak se na takovouto práci díváte?
Vše má svoje výhody a nevýhody. Podmínky tady jsou asi skromnější, na druhou stranu ti kluci budou chtít více pracovat. Hokej je kolektivní sport. Když se podaří udělat dobrá parta, která táhne za jeden provaz, je to někdy více než mančaft napěchovaný hvězdami. Je ale pravda, že budeme potřebovat někoho, kdo bude dávat branky a dva kvalitní brankáře. Základ bude udělat bojovné mužstvo a kolektiv. Musíme nahradit papírovou kvalitu bojovností. Loni hrála Olomouc do poloviny sezóny dobře, ale jak odešel Erik Hrňa, jeho góly začaly chybět, začalo se to nabalovat. Sice jsem říkal, že je hokej kolektivní sport, ale zapadá do toho i ten střelec, který práci týmu zhodnotí. Ten první gól, který by gól nastartoval. Viděl jsem zápasy, kde měla Mora spoustu šancí, hráči trefovali brankáře, ten střelec, to hvízdne nahoru nad rameno, týmu stoupne sebevědomí a zápas se rázem vyvíjí jinak. Kádr asi definitivní není, přestupní termín je do konce ledna, takže se bude možná ještě měnit.

Jste připraven i na variantu, že střelec nepřijde do začátku ročníku?
Ano, samozřejmě. Z toho kádru těžko nyní najdeme někoho, kdo bude dávat 20 branek za sezónu. Budeme muset více bránit. Tři body jsou za 1:0 i za 7:6. Neměl jsem úplně čas si procházet si historii hráčů, kdo kolik dával branek v minulosti. Asi ještě předbíháme, ale mančaft to bude muset uhrát bojovností a perfektní obranou.

Co vás čeká v přípravě?
Budeme trénovat sedm týdnů a pravděpodobně to celé strávíme tady. Máme tu hřiště, tělocvičnu, plavecký stadion, na zimáku je in-linová plocha a posilovna. Jak už jsem zmínil, budeme se snažit to všechno stlačit do dopoledne. Některé kluby tak trénují už delší dobu. Tréninky sice nebudou dvoufázové, o to víc tam toho ale kluci budou mít dopoledne. Po sedmi týdnech budou mít hráči dovolenou a 20. července půjdeme na led. Nemáme v plánu jezdit na kolech. Ty teorie se pořád střídají. Jednou se říká, že je lepší běhat, pak zase, že by se mělo jezdit na kolech. Podle nejnovějších poznatků se má běhat a kolo omezit. Hlavně je to ale strašně nebezpečné. Nemáme žádný uzavřený okruh a můžu říct, že sám bych na kole po nějaké okresní cestě asi nejel. Budeme chodit i plavat.

Čeho byste chtěl s Morou dosáhnout?
Určitě se tady asi nenajde nikdo, z nás trenérů či vedení, kdo by se chtěl klepat o extraligu do posledního kola. To ja jasné. Muselo to být letos hrozně těžké na nervy. Je bezvadné, že se to udrželo. Konkrétní cíle jsou spíše záležitosti vedení, my trenéři to máme splnit. Já si dávám soukromě měřítko zaměřené na diváky, protože, když je zimák plný, tak trenéři i hráči si můžou říci, že ta práce má smysl, protože se hokej hraje pro lidi. Když se budou shánět špatně lístky, budu spokojený. Kéž by to tak bylo.

V kádru už je asi pětice posil. Měl jste možnost se k nim vyjádřit? Znáte je?
Tomáše Valentu znám, to je výborný bek a dobrá povaha. Adama Zeman jsem také poznal, v Jihlavě hrál dobře, v Pardubicích hrál pár utkání, je to kvalitní útočník. Petr Kafka dal třicet branek ve slovenské nejvyšší soutěži. Sice to není česká extraliga, ale kéž by jich dal dvacet, určitě to bude platný hráč. Pak jsou tam ještě mladí hráči na zkoušku, které moc neznám, ale na zkoušce není co pokazit. Zvýší konkurenci a zrovna se u nás můžou chytit.

ZAČÁTEK LETNÍ PŘÍPRAVY HC OLOMOUC
Trenérské duo Venera – Dopita mělo k dispozici celkem 28 hráčů, někteří hráči, včetně opor Romana Ráce nebo Pavla Skrbka, na prvním tréninku nebyli. I to však Venera vysvětlil. „Několik hráčů má, řekněme, nějaké zdravotní problémy, proto s námi zatím netrénují a připravují se sami.“ Mladíci Jergl s Betákem se připravují na maturitní zkoušku. Kromě již dříve zmiňovaných posil Valenty, Zemana, Kafky a Töröka se na trávníku objevil i Jakub Ferenc. Dvoumetrový obránce, který v minulé sezóně po boku bývalého brankáře Mory Štefana Žigárdyho vyhrál s týmem GKS Tychy titul v polské nejvyšší soutěži. O smlouvu na Hané se ale přerovský odchovanec teprve popere.

Kdo se zúčastnil prvního tréninku?

Brankáři: Vošvrda, Urbisch, Vlach (J).
Obránci: Jaroměřský, Ondrušek, Houdek, Janáček, Rašner, Staněk, Škůrek, Valenta, Ferenc.
Útočníci: Buc, Diviš, Herman, Knotek, Králík, Kucharczyk, Laš, Matai, Ostřanský, Pekr, Řípa, Vodný, Zuzin, Török, Zeman, Kafka.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

2K Consulting s.r.o.

Katalog firem » Služby » Advokáti

Jsme auditní, poradenská a konzultační společnost poskytující služby v oblasti kybernetické bezpečnosti, whistleblowingu, GDPR, spisové služby a archivnictví, BOZP, PO, ochrany měkkých cíl...