Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nový vstup do zoo je otevřen, lemuři v něm ale zatím návštěvníky nevítají

Zprávy z regionu

16.5.2012

Autor: Jan Procházka

Zoologická zahrada je zase trochu modernější. Dnes po téměř dvou letech otevřela nový vstup, pokladny a zároveň i pavilon pro populární lemury. Návštěvníci už nebudou muset čekat nepříjemné fronty, odbavení by mělo být mnohem pružnější. Roztomilé opičky navíc budou k vidění i zvenku zahrady a pokochat se jimi tak budou moci i kolemjdoucí.

Zoologická zahrada dnes otevřela nový vstup. Nachází se zhruba v polovině cesty mezi původní bránou a restaurací Archa. A splňuje všechny současné moderní paramatery. Stávající vstup velikosti tří zastřešených unimobuněk už totiž návštěvníky spíše odrazoval. "Od nových prostor očekáváme zvýšený zájem o zahradu, návštěvníkům chceme také nabídnout lepší odbavovací komfort. Věříme, že nový systém odbourá fronty," zmínil ředitel zahrady Radomír Habáň. Pokud by návštěvníci přece jen museli čekat, čas jim ukrátí například obří mořské akvárium, umístěné nad recepcí. A zatímco jeden člen výpravy čeká na lístky, ostatní už mohou obdivovat lemury. Jejich nový výběh má totiž dvě části: jedna je uvnitř, druhá vně zoo. Opičky mezi nimi mohou volně přebíhat. Jejich výběh ale zatím není dokončen a zatím tedy zeje prázdnotou.

Vybudování nového vstupu patří mezi největší investiční akce v dějinách zahrady. Projekt stál přibližně pětadvacet milionů korun. Třinácti miliony na něj přispěla Evropská unie, o zbytek se zahrada podělila s městem.

Samozřejmostí nového vstupu je bezbariérovost, k dispozici jsou i toalety. Součástí bude také vědecké centrum, zaměřené právě na lemury. Právě na tyto roztomilé opičky z Madagaskaru totiž mají na Svatém Kopečku odborníky. Ti už spolupracují i s kolegy z polského Opole, kde se na jejich chov rovněž specializují. Obě města žádala o evropské dotace společně, Poláci za ně zrekonstruovali pavilon žiraf.
Zoologickou zahradu letos čeká ještě dokončení pavilonu levhartů. Otevřít by se měla i první část evropského safari.

Jan Procházka

Reklama

ELOPUR spol. s.r.o. - prodejna kusového textilu

Katalog firem » Obchod » Spodní prádlo

Prodejna kusového textilu. Spodní prádlo v zastoupení - UPAVAN TRUTNOV spol. s.r.o., TRIOLA a.s., BARLEY aj.. Pletené zboží (halenky, svetry, sukně, aj.). Punčochové zboží v zastoupení -...