Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

O nevěře trochu jinak. Olomoucká autorka ostře polemizuje s doktorem Plzákem

Kultura

26.2.2012

Autor: Kamila Kotková

Je normální být nevěrný? Na velmi zajímavé téma se zaměřila olomoucká spisovatelka a astroložka Ida Myslikovjanová. V nové knize konfrontuje své názory s uznávanou autoritou doktorem Plzákem. Křest této publikace a následná autogramiáda proběhla v prostorách Knihovny města Olomouce.

Zatloukat, zatloukat, zatloukat, a když se na to přijde, tak pořád zatloukat. Kdo by neznal větu, která se neodmyslitelně pojí s uznávaným psychiatrem Miroslavem Plzákem. Proti autoritě a zakořeněnému názoru se však nebála vystoupit olomoucká autorka Ida Myslikovjanová. Svou novou knihu O nevěře trochu jinak představila olomouckým čtenářům na besedě v Knihovně města Olomouce.
"K napsání této knihy mě vedly dva důvody. Jednak si myslím, že je to téma, které řeší hodně lidí. Publikace by tak mohla mnoho lidí oslovit a především jim pomoct. Nepodává totiž pouze suchou teorii, ale přináší i konkrétní případy z praxe a navrhuje řešení. Druhým důvodem byly potom názory pana Plzáka, se kterými v žádném případě nesouhlasím. Neodpírám mu, že v psychiatrii má velké zásluhy, ale co se týká nevěry, šlápl z mého pohledu trochu vedle," vysvětlila své pohnutky Ida Myslikovjanová.

Kniha vyšla v roce 2011 v nakladatelství Anag. Má 208 stran a stojí 229 korun. Jedná se již o pátou publikaci autorky. První tři knihy se zabývají astrologií, které se Myslikovjanová dlouhodobě věnuje, čtvrtá kniha se zaměřuje na astropsychologii a rodinu. Poslední publikace již s astrologií nemá nic společného. Nevěru v ní spisovatelka zkoumá z hlediska psychologického.
Hned na začátku knihy předkládá Plzákovy názory, které konfrontuje se svými. "Celé roky byl Miroslav Plzák považován za autoritu, a pokud vám tato autorita stále opakuje jisté tvrzení, mnoho lidí se s ním ztotožní a potom si myslí, že vlastně nic špatného nedělají. Myslím si, že tolerován chtěl být právě sám Plzák, a tak si vytvořil, velmi úspěšně, tuto koncepci," domnívá se Myslikovjanová. Do opozice se autorka staví třeba v případě, když Plzák dává vinu za rozpad manželství partnerovi, který se nevyrovnal s tím, že byl podváděn. Nesouhlasí ani s názorem na zabránění rozvodu kvůli dětem nebo s tvrzením, že s nevěrou má zkušenost devadesát procent populace. Ostře se také vymezuje proti názoru, že se po třech měsících od rozvodu dá všechno rázem do pořádku. "Plzák píše, že po třech měsících žena rozkvete jako květinka a někoho si najde. K nám do psychologické poradny chodí lidé, kteří vůbec neví, co mají dělat, co bude dál. Sesypou se a trvá jim dlouho, než se dají dohromady," komentuje Myslikovjanová. Nejenom o těchto postojích se dočtete v knize O nevěře trochu jinak. Publikace se dá zakoupit v knihkupectvích nebo půjčit v knihovnách. Na čí stranu se čtenář přikloní, je pouze na něm.

Kamila Kotková

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941