Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Obchůdek, kde pracují vozíčkáři, jde Přirozenou cestou. Nabízí zdraví a pohodu

Tipy a názory

22.5.2012

Autor: Jan Procházka

Oříšky, čaje, koření, bio výrobky, ale i zdravé sladkosti. A k tomu výživové poradenství a aromaterapie. V Chválkovicích začal minulý týden fungovat unikátní obchůdek. Jmenuje se Přirozenou cestou a pracují v něm těžce handicapovaní zaměstnanci. Práce jim pomáhá zařadit se do normálního života.

Obchůdek Přirozenou cestou najdete na konci Chválkovické ulice směrem na Šternberk, hned za odbočkou na Kopeček. Z autobusu to sem trvá asi minutu. Uvnitř vás obklopí trochu jiný svět. V regálech jsou vzorně vyrovnané čaje, sáčky s dobrotami jako jsou třeba brusinky v čokoládě, koření, oříšky... To, co dělá obchůdek jiným, jsou jeho zaměstnanci. Většina z nich se totiž pohybuje na invalidních vozících. "Hlavní myšlenkou našeho obchůdku bylo zaměstnat těžce zdravotně postižené. Sice jim tu pomáhají jejich asistenti nebo zdraví kolegové, ale zásadní je, aby sami byli aktivní a zapojili se do pracovního procesu co nejvíc to jde," vysvětluje manažerka prodejny Eva Kacanu, sama aktivní sportovkyně a držitelka několika medailí z paralympiád ve vrhu koulí.

Obchůdek vznikl jako takzvaná sociální firma. Znamená to sice, že dostal do startu finanční pomoc, postarat se o sebe na trhu ale už musí sám. "Na rozjezd nám město přispělo částkou sto šedesát pět tisíc korun. Vydělat si na sebe už ale musíme jako každá jiná firma, stojíme na ekonomických základech, v tom je rozdíl oproti třeba neziskovým organizacím," prozrazuje jednatel firmy Stanislav Hyrák. Obchůdek má velké plány, vše se ale točí okolo zdravé výživy a pohody. "Naši zaměstnanci absolvovali různé rekvalifikační kurzy a stále se vzdělávají, proto můžeme nabízet pestrou paletu služeb. Bude tu studio výživového poradenství, aromaterapie a masáže. Máme tu i minigalerii uměleckých předmětů," vypočítává Hyrák, který firmu spoluvlastní se synem Filipem, který je na invalidním vozíku. A právě tento mladík se dokázal i přes svůj handicap naučit řadu užitečných věcí, třeba vytvářet internetové stránky. "Filip je autorem našeho e-shopu, kde si všechny výrobky z naší nabídky mohou zákazníci objednat," láká Hyrák starší. Rozvoz po Olomouci je při nákupu nad čtyři sta korun zdarma.
Obchůdek je svou formou i zaměřením unikátní. "Nevím, že by někde fungovalo něco podobného. Ale tiše doufám, že třeba někoho inspirujeme a nezůstaneme sami," optimisticky uzavírá Eva Kacanu.
Firma má nyní pět zaměstnanců, v nejbližší době chce své řady zdvojnásobit.


Zvětšit mapu

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip