Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Objevte restauraci s příběhem: dříve se tu prodávaly žáby, dnes zde můžete ochutnat hanácké i řecké speciality

Tipy a názory

16.12.2014

Autor: Barbora Sísová

Pokud procházíte či projíždíte po ulici Dobrovského, nemohli jste přehlédnout, že se zde zhruba před dvěma měsíci objevila nová hospůdka s názvem Na Baště. I my jsme se ze zvědavosti vydali dovnitř a zjistili pro vás, na co se tady můžete těšit. Příjemně nás překvapilo nejen striktně nekuřácké prostředí, ale také pestrá nabídka jídel a široká paleta piv.  

Nová restaurace Na Baště se nachází nedaleko centra na ulici Dobrovského na místě, které má velmi bohatou historii. A tím nemyslíme jen tu blízkou, kdy se tu prostřídalo několik zakouřených pofidérních heren, ale můžeme zabrousit také o více než sto let nazpět. Ještě kolem roku 1910 zde totiž stála tradiční rybářská bašta. V této baště se prodávaly nejen ryby, ale vzhledem k tomu, že se zde bylo poměrně velké množství mokřin a močálů, zde byl také zvýšený počet žab, což se v tehdejší době velice cenilo. Sběr a prodej žab za účelem prodeje žabích stehýnek na olomouckých trzích byl i určitým zdrojem příjmu tehdejších obyvatel. Časem by i majitel restaurace Charilaos Zisis chtěl na tuto tradici navázat a do jídelního lístku žabí stehýnka zařadit, jak však sám poznamenal, vše chce čas, a tak zde zatím tuto delikatesu nenajdete.

Přestože je majitel řeckého původu, souvlaki, gyros nebo mussaku v jídelníčku nehledejte, podle svých dřívějších zkušeností s českými strávníky, zahrnul spíše jídla, která vyhovují více českým chutím a skvěle se doplňují s pivem, jako je smažený řízek, topinky, tatarák nebo pečené kolínko. Najdete zde také několik Hanou poznamenaných pokrmů, jako například smažené tvarůžky, loštickou topinku nebo kotletu plněnou tvarůžky. A bádavější jedinci tu objeví také několik řeckých stop. Pochutnat si můžete třeba na řecké kuřecí směsi či řeckém salátu Choriatiki. „Každý den včetně soboty nabízíme navíc minimálně tři druhy poledních meníček. Vždy ve středu je v nabídce také jedno typicky řecké jídlo, které je připravováno přesně podle tradičních řeckých receptů mé maminky, a tak můžete ochutnat například plněné lilky, papriky, rajčata, pečené jehněčí maso, nebo třeba gyros či těstovinovou rýži,“ popisuje majitel restaurace, který se současně pohybuje také na place a udržuje si tak kontakt se svými hosty.

Na své si zde přijdou také pivní gurmáni. Na čepu je několik druhů piv. Od plzeňské dvanáctky, která už zdálky láká na velmi nízkou cenu, šeráka, až po vzácnější kousky, jako je kvasnicová Litovel nebo polotmavá třináctka Gustav, která však po vypití několika kousků dokáže být pořádně zrádná.

Posezení v příjemném nekuřáckém prostředí nabízí zhruba padesát míst i parkování přímo před restaurací. Prostor lze tedy využít pro konání rodinných oslav, třídních srazů, svateb, promocí či firemních večírků. Díky tomu, že se zde nekouří, je restaurace vhodná také pro rodiny s dětmi. A až počasí dovolí, zvýší se kapacita restaurace díky zahrádce o další místa. Příjemný dvůr se však majitel restaurace rozhodl využít také v zimě. "Na sobotu 17. ledna plánujeme první zabíjačku se vším všudy. Ráno se doveze prase a postupně se budou dělat jednotlivé zabijačkové speciality, kterou budou moci kolemjdoucí hosté ochutnat. Tuto akci máme v plánu pravidelně opakovat až do Velikonoc, kdy se bude připravovat jehně," popisuje majitel.

Restaurace má otevřeno každý den kromě neděle, a to od 10:30. V pondělí a úterý zavírají ve 22:00, ve středu a ve čtvrtek ve 23:00, v pátek a sobotu mají otevřeno minimálně do půlnoci. Aktuální informace včetně poledního menu naleznete na facebookových stránkách restaurace.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Obchodní centrum - OC CITY

Katalog firem » Obchod » Supermarkety, hypermarkety, obchodní domy a centra

Olomouc CITY je obchodní a zábavní centrum s dlouholetou tradicí, kde zákazníci najdou klidnou a příjemnou atmosféru pro nakupování a zábavu. Naleznete zde prodejny známých módních značek,...