Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 16.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oblíbenci jsou v Divadle na cucky moderní a barvití

Kultura

30.9.2009

Autor: Ondřej Čížek

Divadlo na cucky odstartovalo novou sezonu znamenitě. Vzduch se moří v cigaretovém kouři, hraje dobrá muzika, mluví se ve stylu sms. Oblíbenci jsou silnou moderní inscenací, která propleskne nejenom vysokoškoláky. Česká premiéra je minulostí, již dnes je však na řadě první repríza.  

Oblíbenci jsou dramatem talentované Švýcarky Laury de Weck. Oblíbenci jsou zbrusu novým počinem režiséra Jana Žůrka a dramaturgyně Dominiky Šindelkové. Oblíbenci jsou opakem outsiderů. Oblíbenci mají na facebooku nejvíce přátel. Oblíbenci se lidé nerodí. Stávají se jimi. Je jich pět. Jule, Lili, Anna, Sven a Darius. Pět mladých lidí, dětí internetu, členů současné facebookové generace. Pět vysokoškoláků se smyslem pro chaos. Nerozumějí jeden druhému, natož sami sobě. Nedokáží kočírovat své city, touhy. Jsou pohodlní i zuřiví, impulzivní i rozvážní. Žijí ve svých hlavách, ve svých realitách, skutečné problémy jim unikají. Mladá generace je holt mladá generace.

Mládí vpřed

Světlo se pomalu rozsvěcuje, na stupních jsou vidět siluety sedících. Popíjí, kouří nebo prostě jen tak sedí. Do uší se vlévá povznášející song My Girls od Animal Collective. Snový elektronický úvod trvá poměrně dlouho, ale je to tak dobře. Vtahuje do děje, diváka ladí na tu správnou vlnu, nenápadně ho začíná obklopovat tou zvláštní náladou. Hned poté to začíná. Tři holky, dva kluci, co se ztěží umějí vyjadřovat. Celá pětka vůbec přesně odpovídá současnosti. Tohle je svět mladých. Mluví se zkratkovitě, některá slova jsou neustále zdůrazňována, některá ne, rozhovory působí jednoduše jako sms. Nejsou to živé dialogy, je to přímočarý chat, který se v divadle může snadno sklouznout k trapnosti. Naštěstí to není případ Oblíbenců v podání Divadla na cucky - mladého hereckého ansámblu, který tu působí vyrovnaně a hlavně naprosto přirozeně. Závistivá Jule v podání Johany Vaňousové, předstírající Anna Simony Vičarové, naivní Lili Dominiky Šindelkové, roztěkaný Sven Ondřeje Jiráčka, nespokojený Darius v podání Zdeňka Vévody. Jsou zmatení sami sebou, neumějí reagovat, neumějí skloubit zábavu s povinnostmi. Hesla jsou taková a taková: nepochopení, závist, ostych, deprese, touha, sex, cigarety, alkohol, škola versus realita.

Přirozený ansámbl vítězí s uvěřitelností, autenticitou. Zvládá i zápřah. Režisér si dává záležet na rytmu. Oblíbenci jsou rychlí, jdou přímo k věci. Působí jako videoklip, který má v sobě něco z MTV i něco z vážně braných kousků. Jednou je tu nápadité taneční a vtipné ztvárnění psaní sms, podruhé působivé rozjímání za doprovodu zasněné Julee Cruise. Emoce tu vybuchují při každém vypjatějším dialogu, čistokrevnou zábavu (zejména komediální čísla hostujícího Ondřeje Jiráčka, který je tu stejně rozjetý jako v Úžasné svatbě) střídá hněv a zloba (přesvědčivě rozpolcený Darius ztvárněný Zdeňkem Vévodou). A funkční atmosféru podporuje jak ona přesně vybraná hudba, tak hrátky se světlem, která střídavě přecházejí z tanečních parketů rovnou do temnoty.

Pravou nohou

Divadlo na cucky vykročilo do nové sezony víc než slušně. Největší plus nové inscenace? Výhra Oblíbenců? Jsou opravdoví. Jsou jako kterýkoliv song od britských Bloc Party. Jsou pevně současní, působí mladě. Jsou jednoduší i složití, vážní i nevázaní, pestří a zároveň chladní. Jsou styloví, zdravě agresivní, svěží, vtipní a přesto ani náhodou ne oddechoví.

Na první reprízu dojde dnes v 19:30 v sále Divadla K3. Další šance je pak v úterý 13. října nebo ve čtvrtek 15. října rovněž od půl osmé. Pro všechny ty oblíbené i neoblíbené.

Ondřej Čížekcizek@olomouc.cz

Reklama

Medicom´s spol. s.r.o. - nutriční ambulance

Katalog firem » Zdravotnictví » Nutriční terapie, ambulance, poradna

Chcete zhubnout, nabrat svaly, máte zdravotní potíže trávicího traktu nebo se chcete jen cítit dobře? Nutriční ambulance je pro klienty, kteří chtějí změnit své stravovací návyky, cht...