Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 16 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oblíbený zámek Josefa Mánesa se dočká rekonstrukce

Zprávy z regionu

1.3.2014

Autor: Miroslav Novotný

V Čechách pod Kosířem se už brzy můžete těšit na opravený zámek. Olomoucký kraj hodlá během letošního a příštího roku opravit jeho další části. Zatímco nyní si můžete vychutnat pouze zámeckou zahradu, příští rok budou zpřístupněny i vnitřní prostory. Náklady jsou odhadovány na 24 miliónů korun, většina oprav bude zaplacena z evropských fondů.

Rekonstrukce bude provedena v prvním a druhém podlaží jižního a jihozápadního křídla objektu. „V prostorách bude umístěno muzeum věnované Josefu Mánesovi, který na zámku často pobýval, a šlechtickému rodu Sylva Taroucca,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil. Kraj podá žádost o podporu z Regionálního operačního programu Střední Morava, který rozděluje dotace z Evropské unie. Peníze budou sloužit například k úpravě podlah, dveří a oken ve všech místnostech, rekonstrukci elektroinstalace a topení i opravě omítek a vymalování.

Celá rekonstrukce by měla stát 24 milionů korun, 85 procent této částky by však mohlo být zaplaceno právě z evropských zdrojů. Na zrekonstruovaný zámek se můžete jít podívat už příští rok, podle pravidel čerpání dotace musí být celý projekt dokončen v roce 2015. Dalších 5 miliónů je kraj připraven investovat do mobiliáře, především do koberců a nábytku. Ten se podařilo zčásti nalézt na různých místech České republiky, velká jeho část je prozatím uchována ve Vlastivědném muzeu, které je správou zámku pověřeno. Původní vybavení pak doplní repliky nedochovaných předmětů.

Prohlídková trasa by měla být veřejnosti zpřístupněna v roce 2015. Denně od 8 do 18 hodin však můžete navštívit zámecký park, který patří mezi nejcennější romantické krajinářské realizace v České republice.

Miroslav Novotný

Reklama

SPEMAX s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto » Přeprava stavebních strojů

Přeprava stavebních strojů a manipulační techniky. Převoz stavebního materiálu a práce hydraulickou rukou.