Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Obluda na náměstí: sice jen na pár dnů, průšvih to je ale pořádný

Tipy a názory

17.4.2014

Autor: Jan Procházka

Horní náměstí má, alespoň dočasně, novou dominantu, která zastiňuje i samotnou radnici či Sloup Nejsvětější Trojice. Pořadatelé festivalu AFO tu postavili prefabrikovaný domek, který v sobě skrývá kino, kavárnu a další atrakce. Nápad sice chvályhodný, provedení ovšem zoufalé. Stavení by se dobře vyjímalo na leckteré stavbě, na historickém náměstí ale působí asi jako kaplička uprostřed panelového sídliště. Nepatřičně.

Ad absurdum. Zatímco probíhá debata o modernosti a vhodnosti nového typu osvětlení, vyrostl v tichosti na Horním náměstí nejpovedenější vtip posledních let. Festival Academia Film tu jako vedlejší scénu postavil patrový prefabrikovaný domek. Kovové monstrum, jaké jsme zvyklí vídat na stavbách, bylo se svolením úřadů umístěno před renesanční radnici, doprostřed nejcennější plochy ve městě. Absolutně nic proti festivalu, jehož čtyřicátý devátý ročník právě probíhá. Kino na náměstí bylo už v minulých letech. Tedy kino... Prostě plátno a lavičky. A pokud nepršelo tak i pohoda. Letos ale plynárenský gigant, který tuhle taškařici sponzoruje, zřejmě otevřel měšec štědřeji, a tak sem přivezli tuhle obludu, aby bylo za co utrácet. V baráčku je sálek, kde se promítá a přednáší, a také kavárna s celodenním provozem. (Zcela v duchu nedávné kauzy s pojízdným kávostánkem ovšem nechápu, jak mohla radnice připustit takovou nekalost v kavárenském boji. Provozovatelé okolních sedmi set podniků vybavených presovači by měli okamžitě vtrhnout na radnici a udělat tam pořádný průvan.) Jak říkám, obsah je bohulibý a budiž AFO za svůj přínos chváleno nastotisíckrát. Ovšem forma se nepovedla opravdu brutálně. Jasně. Je to jen na pár dnů. Dovedete si ale představit úžas japonské rodinky, která přijela nalákána na krásy našeho historického centra, druhého nejstaršího v republice a vlastně ve vesmíru vůbec, a po cestě přes celou zeměkouli a dálnici D1 uvidí TOHLE? Já je potkal. Stáli u bronzového modelu a marně hledali obludný kvádr mezi věžičkami. Canony i Nikony jim visely zplihle na krcích; zklamaným turistům se nějak nechtělo tuhle scenérii zvěčňovat. Stay Overnight? Never more, pánové…
Jasně. Stávají tu pódia a často i déle. Jenže jejich význam pochopí i Eskymák. Tohle vážně ne. Megalomanským pojetím předčí baráček i skákací hrady a pavilony politických stran, které na stejném místě vyrůstají před volbami. Ani ta nejarogantnější partaj zatím nešla do patra a že už tu stály různé domy hrůzy včetně jednoho kombajnu. S konzervativismem se to nemá přehánět. Ale aspoň trochu ho občas potřeba je.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941