Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 11.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oboustranné tramvaje už se testují, cestující začnou vozit příští týden

Zprávy z regionu

24.4.2013

Autor: Jan Procházka

Celkem čtrnáct nových unikátních oboustranných tramvají pro novou trať na Nové Sady dorazí do konce roku do Olomouce. První dva vozy už parkují v depu a dnes byly slavnostně představeny. Cestující je budou moci vyzkoušet pravděpodobně už příští týden, kdy je dopravní podnik zkušebně zapojí do běžného provozu.

Když přijedou do stanice, vypadají nová Varia na první pohled podobně, jako jejich "sourozenci", kteří už po olomouckých kolejích jezdí několik let. Od těch se liší nejen uspořádáním interiéru, ale hlavně počtem dveří. Ty jsou totiž po obou stranách vozu, což je unikát, který jinde v Česku nenajdete.

"Jsou to skutečně raritní tramvaje. Oboustranné a obousměrné vozy v republice jezdí na několika místech, jsou to ale kolosy dlouhé i třicet metrů. S ohledem na kapacitní možnosti se pro Olomouc volila varianta oboustranných vozů pouze s jednou kabinou řidiče; jezdit budou v soupravě zapojené zadními částmi k sobě, řidič na konečné přijede do zadní části. Výhoda je třeba v tom, že vozy lze mimo špičku provozovat na jiných linkách samostatně a nezaberou také tolik místa v depu," shrnul Zbyněk Šarman, ředitel Krnovských opraven a strojíren, společnosti, která nové tramvaje vyrobila. Nezvyklé řešení si vynutila situace, v prostoru konečné nové linky na Nové Sady totiž není dostatek místa pro vybudování klasické točny.

Podle náměstka ředitele dopravního podniku Pavla Zatloukala je získání nových tramvají významným technickým posunem. "Je to také nemalý krok v obnově vozového parku, některé vozy nám začínají významně zastarávat. Tohle byla skvělá šance pro jeho obnovu," zmínil Zatloukal.

První tramvajová souprava dorazila do Olomouce před dvěma týdny. "Už probíhají zkoušky bez cestujících, musíme ujet nejméně pět set kilometrů. Splnit bychom to měli během příštího týdne. Pak nasadíme zkušebně nové vozy do běžného provozu s cestujícími," slíbil Zatloukal.
Další nové tramvaje dorazí do Olomouce v několika várkách v červnu, září a prosinci. Cena bez DPH za jeden vůz činí necelých dvacet dva milionů korun, pětasedmdesát procent částky ale uhradí dotace z fondů Evropské unie.
Pokládka kolejí pro novou trať už začala, tramvaje na ní zkušebně vyjedou zřejmě už na konci léta.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip