Reklama

Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie (výročí: Květnové povstání českého lidu), venku je 23.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Další oboustranné tramvaje jezdí po městě, do konce roku jich dorazí ještě osm

Zprávy z regionu

11.7.2013

Autor: roc

Celkem šest nových unikátních tramvají s dveřmi na obou stranách vozu, které jsou určeny pro budovanou trať na Nové Sady, už brázdí olomoucké ulice. Po první dodávce dvou strojů z dubna nyní dorazily do Olomouce další čtyři vozy. Kromě konstrukčních odlišností je poznáte i podle evidenčních čísel, nové tramvaje dostaly přidělenou řadu 101 až 106.

Když přijedou do stanice, vypadají nová Varia na první pohled podobně jako jejich "sourozenci", kteří už po olomouckých kolejích jezdí několik let. Od těch se však liší nejen uspořádáním interiéru, ale hlavně počtem dveří. Ty jsou totiž po obou stranách vozu, což je unikát, který jinde v Česku nenajdete.

"Jsou to skutečně raritní tramvaje. Oboustranné a obousměrné vozy v republice jezdí na několika místech, jsou to ale kolosy dlouhé i třicet metrů. S ohledem na kapacitní možnosti se pro Olomouc volila varianta oboustranných vozů pouze s jednou kabinou řidiče; jezdit budou v soupravě zapojené zadními částmi k sobě, řidič na konečné přijede do zadní části. Výhoda je třeba v tom, že vozy lze mimo špičku provozovat na jiných linkách samostatně a nezaberou také tolik místa v depu," řekl už dříve Zbyněk Šarman, ředitel Krnovských opraven a strojíren, které nové tramvaje vyrobila. Nezvyklé řešení si vynutila situace, v prostoru konečné nové linky na Nové Sady totiž není dostatek místa pro vybudování klasické točny.

Zatím jsou nové vozy provozovány na stávajících linkách a cestující je poznají podle odlišného exteriéru a uspořádání interiéru. Další čtyři nové tramvaje tohoto konstrukčního řešení dorazí do hanácké metropole do začátku října a poslední čtveřice vozů do konce tohoto roku.
Smluvní cena za jednu novou tramvaj činí 21,96 milionu korun bez daně z přidané hodnoty, celá dodávka tak bude stát 307,44 milionu. Evropská unie však na tento projekt přispěje rovnými pětasedmdesáti procenty.

roc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941