Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 18 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Obživlá autorská čtení již počtvrté pohltí Divadlo K3

Kultura

17.10.2011

Autor: roc

Night Of The Living Readers (NOTLR) je stále čerstvá literární talk-show, která vdechuje život autorským textům. Další, v pořadí již čtvrtý díl se uskuteční zítra od půl osmé v Divadle K3 v prostorách Uměleckého centra UP Olomouc.

Projekt dokazuje, že literatura má být slyšet, umí být hlasitá a živelná. Jde o večer určený pro autory, kteří mají chuť a odvahu svou tvorbu prezentovat naživo před publikem. Ať už jde o prózu či poezii. Každý začínající "předčítač" zde má jedinečnou šanci otestovat si svůj styl přednesu, vyslechnout si bezprostřední reakce posluchačů a pohovořit o svém stylu psaní, o své tvorbě. Každého večera se navíc vždy účastní speciální host, autor, jenž má se čtením naživo bohatší zkušenosti a svým vystoupením v rámci NOTLR tak může inspirovat začínající psavce. Poprvé na druhé literární session vystoupil punkově dravý básník Luciáš F. Svoboda, po něm dorazil Jan Těsnohlídek ml., jehož debut, syrová, intimní i velmi hlasitá básnická sbírka Násilí bez předsudků, získala prestižní Cenu Jiřího Ortena. A na plížící se Noci post hlavního hosta zaujme básník a textař Jan Kunze, mimo jiné frontman experimentujícího electro-rockového bandu KOFE-IN. Kunze představí starší i nové texty, dojde na jeho zásadní sbírky Po tmě chuť, Hičhaikum i Dekadent dezert.

"Pokud jde o hosty, cílem není dotáhnout sem kdovíjak zavedené české literáty, ale pokud možno literární mlaďáky, jejichž autorská čtení jsou něčím specifická, jsou o energii a živelnosti. Zatím jsem tu měl zdravě naštvaného pankáče, potom dost možná nejlepšího tvůrce komorní i intenzivní sociální poezie u nás a nyní sem zamíří frontman sympatické experimentující kapely a zároveň básník, výborný zachycovatel městské atmosféry. Uvidíme, kam se to posune zase příště," říká zakladatel a organizátor celého projektu Ondřej Čížek a dodává něco k samotnému vzniku akce: "Kolem vás se motá řada přátel, kteří něco píší do šuplíku. Dají vám to přečíst, vy zjistíte, že to vážně stojí za hřích a myslíte si, že by se to mělo dostat k dalším lidem. Ne že by si to měli číst, ale rovnou to slyšet přímo z úst toho autora. A pak začnete pořádat něco jako NOTLR. A takhle se vlastně spáchal první díl v listopadu 2009. Od té doby se akce posunula trochu dál, ale doufám, že to má pořád tu původní uvolněnou, přátelskou a lehce ovíněnou atmosféru."
Pokud jde o samotný název literárního večera, dle slov organizátora jde převážně o vtip a ironii. "S názvem přišel jeden můj kamarád, velký znalec a milovník filmového hororu. Je to poměrně dlouhé, ale půvabně to vystihuje, oč jde. Název vychází z klasického zombie-hororu Night Of The Living Dead, tedy v češtině Noc oživlých mrtvol, z konce 60. let a beru to jako vtip, fajn sebeironii. Pro dost mladých lidí je literatura jednoduše mrtvá a zaprášená, a tahle akce se snaží zařvat, že tomu tak není, že dokáže naplno oživnout. Je to taková Noc oživlých předčítačů," doplňuje s úsměvem Čížek.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip