Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Odešel umělecky velmi plodný akademický sochař Rudolf Chorý

Zprávy z regionu

18.10.2007

Autor: Bohumír Kolář

Ve čtvrtek 18. října se olomoucká umělecká veřejnost rozloučila s akad. sochařem Rudolfem Chorým, jednou z nejvýraznějších uměleckých osobností XX. století, autorem mnoha skulptur, významným činitelem uměleckého dění. Rudolf Chorý byl rodilým Olomoučanem a patriotem města. Pro hanáckou metropoli také vytvořil nejvíce svých děl.

Rudolf Chorý se narodil 17. dubna 1927 v Olomouci-Nemilanech a za války se začal učit elektromechanikem. V roce 1946 vstoupil na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Gottwaldově, kde ho učili A. Sopr, S. Mikuláštík a J. Habarta, a následně vystudoval v ateliéru Jana Laudy pražskou Akademii výtvarných umění.
Z počátku se Chorý věnoval tvorbě s náměty ze světa zvířat, o čemž svědčí jeho Volavka a Tučňák pro Smetanovy sady, ale brzy přešel do světa architektury a monumentálních skulptur. Vytvořil sochu Fénix do prostoru před olomouckým krematoriem, kašnu s torzem nazvaným Zrození Venuše pro jedno olomoucké sídliště, tordovaný sloup s květem před hotel Flora, pro exteriéry u mateřských škol vytvořil Výry a Kočku, v přednádražním prostoru se donedávna tyčil Chorého monument Let do vesmíru a na budově Telekomunikací je zavěšen jeho Signál času.

Rudolf Chorý se projevoval jako zdatný modelér i v drobných pracích. Ceněna je např. jeho medaile, kterou vytvořil k 50. výročí založení české školy v Nemilanech, kde začal chodit do školy. Ateliér Rudolfa Chorého se nacházel při městských hradbách v místech, kde ústí Kosinova ulice do Bezručových sadů. Zde koncipoval nejen zmíněné sochařské kompozice pro Olomouc, ale i díla, jež jsou rozeseta po celé Moravě.

V posledních letech se Rudolf Chorý pro nemoc vzdálil z ruchu olomouckého uměleckého dění, ale neupadl v zapomnění. Zaslouží si, aby tomu tak bylo i nadále.
Rudolf Chorý zesnul ve středu 10. října v Olomouci a poslední rozloučení, na němž promluvil PhDr. Jiří Hastík, se konalo v olomouckém krematoriu ve čtvrtek 18. října.
Přátelé výtvarného umění nad památkou Rudolfa Chorého stojí s obnaženou hlavou.

Bohumír Kolář

Reklama

Adiktologická ambulance prevence a léčby závislostí

Katalog firem » Zdravotnictví » Poradny a psychologické služby

Adiktologická ambulance prevence a léčby závislostí, Olomouc je nestátní zdravotnické zařízení, které nabízí ambulantní léčbu látkových i nelátkových závislostí. Poskytuje adikto...