Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak vypadal záchod či osvětlení? Odhalte zajímavosti z historie i současnosti technických a komunálních služeb

Kultura

5.8.2014

Autor: Lenka Šimková

Na netradiční podívanou zve Vlastivědné muzeum v Olomouci. Již tento čtvrtek se od 17 hodin bude konat vernisáž výstavy Kam s tím? aneb Z historie i současnosti technických a dalších komunálních služeb. Výstava návštěvníkům přiblíží hygienické poměry, které panovaly v Olomouci od středověku až do nedávné minulosti a zároveň je také seznámí s dosud značně opomíjenými tématy, jako je zásobování města vodou, jeho osvětlení, úprava městských komunikací či péče o městskou zeleň.

Výstava vznikla ve spolupráci Vlastivědného muzea s Technickými službami města Olomouce. Jejím hlavním tématem je celkový vývoj technických služeb od středověku až po současnost. Tak jako v ostatních středověkých městech panovaly i v Olomouci velmi neutěšené hygienické podmínky. V úzkých uličkách mezi městskými domy i na jejich dvorcích se hromadily odpadky všeho druhu, na hnojištích za domy stávaly latríny, splašky končily na ulicích. Bylo naprosto běžné, že odpadky se vyvážely pouze za městské hradby, nebo se házely do řeky Moravy. Důležitou osobou byl městský kat. Dalo by se říct, že právě on byl předchůdcem dnešních technických služeb, jelikož měl kromě vykonávání tělesných trestů a popravování zločinců na starosti také čištění jímek přetékajících fekáliemi, odklízení mršin a smetí z veřejných prostranství, chytání a utrácení toulavých psů a koček nebo čištění kanalizace. "Je určitě užitečné připomenout si obrovský civilizační skok, který je spojen se zajišťováním moderních komunálních služeb oproti dobám městského kata… Vždyť dnes jen v Olomouci se téměř tři stovky pracovníků se 150 stroji a vozidly starají o více než 600 běžných kilometrů silnic a chodníků, 13 tisíc kontejnerů a popelnic na směsný odpad a 9 tisíc nádob na odpad tříděný, o 12 tisíc svítidel nebo 260 hektarů veřejné zeleně," řekl k výstavě ředitel olomouckých technických služeb Miroslav Petřík.

Olomoucké technické služby letos slaví 55 let od svého vzniku a právě takové výročí přímo vybízelo k uspořádání nějaké akce. S Vlastivědným muzeem proto navázali na předchozí spolupráci – před třemi lety už společně realizovali úspěšnou výstavu Kuky se vrací. "Ani jsme nečekali, že se nám k výstavě podaří sehnat takové množství materiálu. Kromě dochovaných dokumentů a fotografií se nám podařilo získat i několik dobových předmětů, a to vše v relativně krátké době. Musím přiznat, že z počátku jsem byl z tématu výstavy vyděšený, ale s postupem času a právě díky objevování všech informací jsem byl čím dál tím více překvapený," prozradil kurátor výstavy Martin Zdražil. V rámci výstavy vychází také reprezentativní publikace s názvem Sloužíme městu, která bude slavnostně pokřtěna na vernisáži. Z původně plánované brožurky k výstavě se stala šedesátistránková kniha a dle slov Miroslava Petříka se stane unikátní nejen v České republice.

Samotná výstava je rozdělena do několika částí, které se věnují nejen odpadům a kanalizacím, ale také vývoji osvětlení a komunikací ve městě a v neposlední řadě i zásobení města vodou. Součástí výstavy jsou i výtvarná díla malých malířů ze základních škol, kteří se zúčastnili soutěže TSMO na téma Můj domov – čisté a zelené město a Šlapu si, ani nevím jak aneb Na kole po městě a okolí. Pro návštěvníky výstavy (ale nejen pro ně) je připravena další soutěž. Mohou zkusit odhalit skutečná povolání (pracovní pozice) protagonistů plakátu k výstavě Kam s tím? Jejich názvy mohou spolu se svými kontaktními údaji napsat na soutěžní lístky, které jsou k dispozici na recepci VMO, a vyplněné vhodit do nádoby pro tento účel na recepci VMO připravené. Další možností je posílat správné odpovědi, se svými kontaktními údaji, e-mailem, a to na adresu: valenta@vmo.cz . Ze správných odpovědí doručených do 19. září 2014 budou vylosování tři výherci, kteří od společnosti Technické služby města Olomouce, a. s., obdrží hodnotné ceny.

V rámci doprovodného programu k výstavě se ve Vlastivědném muzeu v Olomouci koná dne 22. září koncert Jaroslava Hutky, kde současně proběhne dražba fotografií k výstavě, jejíž výtěžek bude věnován Středisku SOS pro vzájemnou pomoc občanů. Program akcí k výročí technických služeb uzavře v druhé polovině září Dětský den, na kterém budou slavnostně vyhlášeni vítězové výtvarné soutěže. „Muzeum během své více jak stotřicetileté existence realizovalo stovky, ne-li tisíce výstav. Prostřednictvím výstavních projektů s mnohdy netradičními náměty se nám daří oslovovat stále širší spektrum návštěvníků. Žádná z našich výstav se však až dosud netýkala tematiky tak specifické, jako je čistota města. V tom je výstava Kam s tím? naprosto unikátní a věřím, že se setká s velmi příznivým hodnocením veřejnosti,“ uzavřel Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Lenka Šimková

Reklama

Hotel Flora - CENTRAL PARK Flora

Katalog firem » Cestovní ruch » Hotely, ubytování » Hotely

Hotel se nachází pouhých 7 minut chůze od historického centra města Olomouce, v blízkosti krásných městských parků, které hosté využívají k relaxaci a aktivnímu odpočinku. Pokoje ve vyš...