Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ohnivý čardáš i něžný valčík. Na jeviště Moravského divadla míří opereta Hraběnka Marica

Kultura

16.4.2015

Autor: Jan Procházka

Hraběnka Marica. Slavný příběh lásky a jejích úskalí ve slavné operetě maďarského skladatele Emmericha Kálmána se po letech opět vrací na prkna Moravského divadla. Svižná inscenace plná valčíku i ohnivého čardáše v režii Dagmar Hlubkové má premiéru v pátek.

Milovníci operety pozor! Na jeviště Moravského divadla míří pořádná klasika. Už v pátek tu režisérka Dagmar Hlubková představí svou verzi Kálmánovy operety Hraběnka Marica. A slibuje velkou podívanou. “Je to opereta čistě o lásce. Nemá žádný sociální či politický aspekt, není v ní žádný střet dvou světů jako třeba v případě Čardášové princezny,” přiblížila Hlubková, která nasadila do inscenace kromě operního souboru a sboru i balet. A všechny včetně sólistů rozhýbala, divák tak dostane velmi akční podívanou. To potvrzují i obě představitelky titulní postavy Elena Gazdíková a Lea Vítková. “Je to opereta hodně náročná na zpěv, řekla bych srovnatelná s operou, zároveň je náročná i herecky,” přibližuje Gazdíková a kolegyně Vítková jí doplňuje: “Paní režisérka nás opravdu nešetřila. Celé se to hýbe. A to je dobře. Pohyb a hlavně tanec podle mě do operety rozhodně patří.”

Publikum si užije i energickou hudbu z pera maďarského skladatele. “Víc než kde jinde tu v Kálmánpově hudbě soupeří čardáš a valčík. Navíc máme na jevišti i cimbálovou kapelu. To je hodně zajímavé spojení. Někdy hraje sama, jindy spolu s orchestrem. Je to velmi efektní,” zmínil dirigent Petr Šumník.
Hraběnka Marica měla premiéru v roce 1924, v Olomouci se naposledy hrála v roce 1999, kdy ji režíroval Václav Málek. Návrat se uskuteční zítra, tedy v pátek 17. dubna v 19 hodin. Druhá alternace má premiéru o den později ve stejný čas.

Jan Procházka

Reklama

Geovita s.r.o.

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře a agentury, ON-LINE prodej

Dovolená Slovensko, Polsko, Česko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Itálie, Turecko, Bulharsko, Egypt, Řecko, Španělsko a další, nechybí pochopitelně ani exotika. Nabízíme nejen vlastní zá...