Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc otvírá mučírnu v domě U Zlaté štiky. Návštěvníci si mohou některé exponáty sami vyzkoušet

Tipy a názory

30.7.2015

Autor: Adam Baštinec

Sevření žaludku, úzkost, beznaděj. Takové pocity zažije nejeden člověk při pohledu na mučicí nástroje v nové olomoucké mučírně, která se zítra otevře v centru historického města. Návštěvníci si budou moci prohlédnout středověké nástroje různých velikostí, některé si budou moci dokonce vyzkoušet na vlastní kůži. Příchozí uvítá i poslední olomoucký kat Adam Prokeš, který jim předvede, jak se správně zachází s dobovými nástroji.

Olomouc byla v minulosti hlavním městem Moravy, přesto svou mučírnu otevře až jako čtvrté moravské město. Po Jeseníku, Šumperku a Uničovu si tak budou moci návštěvníci osahat repliky středověkých mučidel i zde. Místo přitom objevil člen historického spolku Vladimír Gračka, který se zná s majitelem domu. Poté, co si přišli místo prohlédnout, nejprve kvůli vhodnému využití pro jejich projekt Olomoucké podzemí, okamžitě zakladatelka mučírny Alena Ovčačíková věděla, že právě tohle je to správné místo. "Když jsem to viděla, řekla jsem si, že to bude tady," prozrazuje Ovčačíková.

Za průtahy s otevřením může i fakt, že historickému spolku Durancia, jehož je Ovčačíková předsedkyní, se dlouho nedařilo sehnat finance. "Město naši aktivitu ocenilo, ale co se týče dotací, tak nám nic nepřispělo. Museli jsme uspořádat vlastní akci, kde jsme vybrali nějaké peníze a rozjeli to," uvádí předsedkyně spolku, která si svou mučírnu chtěla otevřít už dlouho. Zároveň doufá, že se jim v průběhu podaří najít nějaký partner.

V prostorách mučírny ještě není mnoho strašidelných nástrojů, ty přibudou až s otevřením další místnosti. Podle nynějších plánů by jich mělo být mezi patnácti až dvaceti. Všechna dosavadní zařízení si nechali vyrobit na zakázku. "Určitě ještě přineseme španělskou botu a palačnici, které se běžně používaly při plnění útrpného práva v zemích Koruny české," dodává historička. V zadní místnosti plánuje Ovčačíková nainstalovat repliky horších mučidel, které se tolik nepoužívaly v našich zemích, ale převážně v zahraničí. Příchozí se tak mohou těšit třeba na hrušku do úst nebo norimberský trychtýř.

Návštěvníci si budou moci vyzkoušet některá mučidla na vlastní kůži. "Chceme, aby lidé měli autentický zážitek, aby na ně padl ten děs a beznaděj," popisuje Ovčačíková. Ta sama přitom očekává velký zájem turistů, zejména v prvním půlroce. Vychází z vlastní zkušenosti, kdy jako učitelka promítá fotky z čarodějnických procesů a lidé se na ně vždy velmi těší. "Setkávám se ve svém okolí s velkým zájmem, věřím, že účastníků bude dostatek," prozrazuje.

Projektu mučírna se zavázal svou spoluprací i Adam Prokeš, poslední olomoucký kat, který bude mít na starosti předvádění dobových nástrojů a zbraní. "On měl mučicí nástroje, my prostory, tak jsme to dali dohromady a uvidíme," popisuje vznik spolupráce předsedkyně Ovčačíková.Pro velké fanoušky středověkých mučicích nástrojů plánuje Ovčačíková otevřít obchod se suvenýry, ovšem přiznává, že to nebude tak jednoduché. "Počítáme s tím, ale nevíme, kdy to bude. Jsme nezisková organizace, a tak si musíme zjistit, jestli je vůbec můžeme prodávat, abychom se pak neocitli v pomyslné novodobé mučírně," prohlašuje s mírnou nadsázkou zakladatelka.

Otevření mučírny a muzea útrpného práva se uskuteční zítra v 10 hodin dopoledne ve sklepních prostorách domu “U Zlaté štiky“. Vstupné je pro děti do šesti let zdarma, pro dospělé 50 korun.

Adam Baštinec

Reklama

2. OLOMOUCKÁ VINOTÉKA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Vinotéky

Nabízíme za VO ceny lahvová a stáčená vína těchto vinařství: ANNOVINO, Bergmann, Buchmayer, Cícha, Čapka, Dog in Dock, Grmolec, Habřina, Hagn, Juřeník & Žďárský, Kobylí, Kolby, Krist, ...