Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc přišla o dominantu: dvojice komínů na Wolkerově už nestojí

Zprávy z regionu

5.5.2015 aktualizováno 5.5.2015 15:49

Autor: Jan Procházka

Olomouc přišla o jednu ze svých dominant. Dvojice komínů bývalé sladovny za železniční zastávkou Nová Ulice už nestojí. Přestože původně měly zůstat součástí nově plánované zástavby, neunesly komíny nedávné změny ve vlastnické struktuře lokality. A musely k zemi. Tvář této části Olomouce spoluutvářely komíny někdejší sušárny sladu s typickými “čepicemi” od konce devatenáctého století.

Byty, kanceláře… Taková byla představa společnosti Nová Sladovna o využití rozsáhlé plochy, která vznikla v létě 2012 zbouráním někdejších sladoven a mrazíren na Wolkerově ulici. V první etapě tam vyrostl hotel Ibis, ta další měla následovat v roce 2017. Budova s typickými komíny ale zůstala. Dominantu bude tvořit dál, ujišťovali tehdy developeři politiky i veřejnost. "Uvažuje se, že objekt zrekonstruujeme a díky velkoprostorovým místnostem z něj může být společensko kulturní centrum," nastínil tehdy plány investora David Sedlář ze společnosti Nová Sladovna. Ještě v únoru tohoto roku ubezpečil do médií, že o využití objektu se stále jedná. O pár dnů později už ale bylo jasno. “Povolení k demolici bylo vydáno 9. března letošního roku,” sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá. Poslední zbytek historie v těchto okamžicích mizí ze světa. Dnes už se Nová Sladovna od komínů distancuje. "Pozemky změnily na konci roku 2013 majitele. Nás už se to netýká," řekl dnes odpoledne David Sedlář. Majitelem pozemků je Flora Development, společnost, která přitom měla ještě donedávna podobnou vlastnickou strukturu jako Nová Sladovna. Letos v březnu z ní ale tito lidé odešli, v současné době je Flora Development navázaná na stavební firmu Horstav. A právě ta si objednala demolici.
Podle posledních zpráv, které společnost Nová Sladovna pustila do světa, by měla nová čtvrť s převážně bytovou zástavbou vyrůst v lokalitě do roku 2020. Z plánů nezmizelo jen kulturní centrum pod komíny. Nepočítá se už ani s lávkou, jež měla překlenout železniční trať.

Jan Procházka

Reklama

FND Realitní kancelář Olomouc

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

Je pro vás prodej nemovitosti noční můrou? Nedaří se vám ji prodat? Nebo prostě jen nechcete ztrácet svůj drahocenný čas? Zajistíme kompletní servis prodeje nemovitosti: - Příprava k pro...