Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 9.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc prochází jarním úklidem, zapojit se můžete i vy

Zprávy z regionu

6.4.2017

Autor: dk

S příchodem jara se v domácnostech otevírá mnohdy neoblíbené téma jarního úklidu. Jarním úklidem však musí projít i města a nejinak je tomu i letos v Olomouci, kde pracovníci technických služeb i dobrovolníci uklízejí více než 350 kilometrů chodníků a téměř 290 kilometrů vozovek.

Foto: Facebook Ukliďme Olomouc

Následky zimy odstraňují pracovníci jednak formou ručního čištění chodníků, strojním čištěním zejména vozovek (především odstranění štěrku a drti ze zimní údržby), ale také nejvýznamnějším blokovým čištěním, kdy postupně probíhá komplexní úklid v jednotlivých městských čtvrtích. Spolupráce s obyvateli daných částí je nezbytná, technické služby prosí o dodržování zákazu parkování ve stanovený den blokového čištění. Při ponechání zaparkovaného vozidla ve stanoveném pracovním prostoru je vynaložené úsilí pracovníků z části zmařeno, protože nemohou daný úsek vyčistit a navíc se z něj větrem rozfoukají nečistoty na již uklizená místa.

V rámci uklízecích akcí se rozšířily dobrovolnické skupiny, v jejichž rámci jednotlivci a různé organizace a sdružení jako skauti nebo členové Českého rybářského svazu, které uklízejí nejrůznější lokality především na okrajích měst, které bývají také rekreačně využívány. Tyto akce bývají v posledních letech zaštítěny celostátní akcí Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017, která se primárně zaměřuje na úklid černých skládek. Letos je kampaň vyhlášena na 7. dubna pro organizace a firmy a na 8. dubna pro veřejnost. "S potěšením jsme opět zaznamenali zvýšený zájem dobrovolníků o zapojení do této akce, aktuálně je na území Olomouce přihlášeno 24 dobrovolnických skupin, které si ve zvolených lokalitách naplánovaly úklid. Technické služby města Olomouce, hladkému průběhu akcí pomáhají zajištěním odvozu nasbíraného odpadu, poskytnutím odpadových pytlů nebo rukavic," uvedl Miroslav Petřík, ředitel olomouckých technických služeb. V Olomouci se k akci připojuje také studentský spolek Udržitelný Palacký a Katedra rozvojových studií Univerzity Palackého. Více informací naleznete na Facebooku.

Statutární město Olomouc a městská akciová společnost Technické služby města Olomouce mají pravidelně úspěšné výsledky v oblasti nakládání s odpady a zejména jeho třídění. V letošním ročníku se do úklidu zapojí společně se zástupci společnosti Veolia a hokejového klubu HC Olomouc. Letošní úklid je naplánován v městské části Hejčín - od Cyrilometodějského náměstí po komunikaci vedoucí na Křelov. "Loni se nám s kolektivem pěti desítek dobrovolníků z řad pracovníků odboru životního prostředí a technických služeb podařilo vyčistit zelené plochy na Černé cestě pod Klášterním Hradiskem (v okolí ploch využívaných pro výcvik žáků autoškol) od neočekávaného množství odpadků. Bylo nasbíráno celkem přes 5 tun objemného odpadu, jedna tuna pneumatik, 600 kilogramů dřeva a více než 200 kilogramů  plastů," shrnul loňskou zkušenost Miroslav Petřík.

dk

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941