Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc se dočká zanimování: 9. Přehlídka animovaného filmu má několik es v rukávu

Kultura

7.12.2010

Autor: Ondřej Čížek

Peter Greenaway, Alva Noto, Martin Arnold a řada dalších. Vizionáři audiovizuálního umění se sjíždějí do animované Olomouce. Přehlídka animovaného filmu (PAF) startuje tento čtvrtek a v nabídce se lesknou umělečtí velikáni i dětští hrdinové. Od důmyslných experimentátorů po kocoura Mikeše nebo Malou čarodějnici.

Neobvyklá událost, v mnoha ohledech ojedinělá v evropském i světovém měřítku, důsledně se zaměřující na oblast kinematografie i výtvarného umění. Letošní PAF zdobí magická devítka a svůj status dle všeho upevní i tentokrát. Na své si přijdou guru náporů audiovizuálního umění a výstav, ryzí začátečníci a pátrači po historii animace u nás i ve světě. PAF svými dlouhými animovanými prsty mává nad Olomoucí a ukazuje na konkrétní místa dění: Umělecké centrum UP, Galerie U Mloka, klub Vertigo, Galerie 36 na výstavišti, Galerie Monitor a kino Metropol. Patřit mu budou od čtvrtka 9. do neděle 12. prosince.

Kult jménem Greenaway. A Metropol

Metropol nabírá druhý dech, jeho inovace vypadá slibně a zaslouží si podporu (více zde). Nabíjejícím impulsem pro jediné městské kino bude také čtvrteční slavnostní zahájení PAFu s proslulým britským režisérem a výtvarným umělcem. Peterem Greenawayem. Vizionářská osobnost přímo na prknech Metropolu od strůjců PAFu převezme cenu za celoživotní přínos v oblasti pohyblivých obrazů. Filmové plátno bude hned poté patřit právě jeho zásadnímu filmovému opusu, důmyslné "malířské podívané" Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec z roku 1989. Britský umělec bude hlavní PAF star i v pátek, kdy si do parády vezme čtyřhodinovou přednášku s příznačným názvem Cinema is Dead, Long Live Cinema. Zákulisí přehlídky slibuje, že jeho úvod k filmu a přednášky nebudou podobné ani jedné z jeho předešlých dvou návštěv České republiky. V Olomouci se Greenaway jednoduše opakovat nechce.

Symfonie z Wordu i Excelu

Zcela poprvé se do České republiky díky PAFu podívá německý hudebník a umělec Carten Nicolai alias Alva Noto. V rámci sekce Živá animace: Barevná hudba v pátek večer Metropol pohltí jeho audiovizuální performance s názvem Unitxt, v níž si například pohrává s přerodem datových informací z klasických programů jako Word nebo Excel ve zvukové zdroje. Více o ďábelském futuristickém dadaistovi v erudovaném článku na Deníku Referendum.
V premiérách pokračuje PAF i v další programové nabídce, v rámci devátého ročníku se uskuteční světová(!) premiéra nového krátkometrážního snímku Soft Palate za osobní účasti jeho tvůrce, rakouského experimentátora Martina Arnolda, který na PAF míří už podruhé. Zajímavá je geneze celé této události. Arnold měl řadu nabídek, kde by si jeho nový počin mohl premiéru odbýt. Nabídky putovaly z Berlína, Rotterdamu i Cannes. Výsledek je už známý. Arnold odmítl, všem zamával a Soft Palate tak světlo promítačky poprvé spatří v sobotu na PAFu.

Dětské ostrovy. A pak ty dospělácké

Zájemci mohou během PAFu objevovat bohaté Ostrovy animace. Tematická sekce se zaměřuje na animaci malých národů či etnik, které často ani neměly možnost svobodné výpovědi o vlastní zemi, její historii. K vrcholům v tomto případě budou patřit projekce dosud nikdy neuvedených pásem australských a afrických animovaných filmů. Lákavě ovšem působí i náš český ostrov, sekce Ilustrace, která představí fenomén knižní ilustrace a její "rozanimovanou podobu".
PAF dramaturgie připomíná specifikum ilustrace za Československa, kdy se často stávala výtvarnou předlohou pro tvorbu animovaných filmů, přičemž k zásadnímu propojení obou forem docházelo díky významným osobnostem našeho výtvarného a filmového umění. Josef Lada, Zdeněk Miler, Jiří Trnka, Adolf Born, Zdeněk Smetana a řada dalších, díky nimž došlo k nakopnutí zásadních dobrodružství pro děti. Ke slovu se tak dostanou kocour Mikeš, Rumcajs, Malá čarodějnice, Pejsek s kočičkou a chybět samozřejmě nesmí ani klasik Krteček.
Ti, co neradi pohádky, australské a africké domorodce, nemusí hned panikařit. Po Večerníčku dojde řada na tradiční programovou linii Půlnoční horečka. Zraky se budou upírat na animované filmy plné kontroverze. Explicitní zobrazování tělesnosti, politicky ne vždy korektní obsah, od hororu, přes sci-fi až po erotické bijáky. První horečku o půlnoci přivodí nový film Jana Švankmajera s názvem Přežít svůj život. Krteček má vstup zakázán.
Hlavní program, doprovodný program, další programové sekce a mnohé další lze dohledat na domovském webu PAFu.

Ondřej Čížekcizek@olomouc.cz

Reklama

Chirurgická ambulance - MUDr. Ondřej Kroupa

Katalog firem » Zdravotnictví

Chirurgická a traumatologická péče, terapie rázovou vlnou, ošetření hemeroidů, odstranění znamének.