Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 15.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc slaví svůj svátek, nadělí vám hanácké laskominy, řemeslný jarmark i prohlídku zahrad

Zprávy z regionu

11.6.2014

Autor: Barbora Sísová

Už tento víkend naše město oslaví svůj svátek a vypadá to, že se skutečně máme na co těšit. Čekají nás dva dny plné zajímavých akcí, koncertů, ale také návrat k tradici. Vaše děti si mohou vyzkoušet tradiční řemesla a vy můžete ochutnat zajímavosti z hanácké kuchyně. Novinkou bude instalace světelných objektů. Naopak tradicí je už to, že současně se svátky města bude zahájena další sezóna promenádních koncertů.

Dva dny, 13. a 14. června, budou Horní a Dolní náměstí plus Smetanovy sady středem zájmu všech, kteří se rádi baví. "Celé slavnosti vypuknou již tradičně v pátek v pět hodin na Horním náměstí, odkud půjde tradiční průvod ke cti svaté Pavlíny. O hodinu později budou ostatky svaté Pavlíny uloženy v chrámu svatého Mořice,“ popisuje Radim Schubert z oddělení kultury. Na Dolním náměstí budou nabízet své zboží představitelé tradičních regionálních řemesel. "Součástí speciálního jarmarku bude v sobotu také akce Mistr a žák, kde si děti budou moci vyzkoušet kovařinu nebo mohou něco pěkného uháčkovat,“ prozrazuje Schubert. Pro mlsné jazýčky je připraven Hanácký farmářský trh, kde můžete chutnat nejen tradiční vdolečky, ale také zabijačkové speciality a další hanácké delikatesy.

Nedílnou součástí Svátků města jsou také koncerty a divadelní představení. O velký open-air koncert na Horním náměstí se v pátek od 19 hodin postará Michal Hrůza a jeho kapela Hrůzy. Po celou sobotu budou hrát ve městě kapely jako například Lucrezia Borgia, AG Flek, Navostro či Heath & Molly, představí se šermíři ze spolku Adorea, před publikum předstoupí i Divadlo Studna a loutkové divadlo Kašpárkova říše.

Na své si přijdou i milovníci umění. V G galerii města Olomouce se uskuteční výstava obrazů ze sbírek statutárního města. Jedná se především o obrazy Olomouce z různých historických období, takže si můžete porovnat, jak se naše město v průběhu měnilo. Atraktivní novinkou je instalace světelných objektů pod názvem Czech the Light. Jednotlivé světelné objekty najdou diváci ve Smetanových sadech, na Terezské bráně, na nádvoří Arcidiecézního muzea, na kapli Svaté Barbory a v Muzeu moderního umění. "V sobotu mohou zájemce potěšit i další akce, jako například projekt oživení městských parků s názvem Zaparkuj. "V parku si tak budete moci během sobotního dne vyzkoušet různé volnočasové a sportovní aktivity, vypůjčit si koloběžky nebo vyzkoušet skate park, připraveny jsou i filmové projekce nebo výtvarné dílny a navštívit můžete také všechny zahrady včetně rozária,“ láká Schubert. V neděli ve čtyři hodiny se v altánku odehraje první letošní promenádní koncert, který obstarají New Street Band.
Detailní program Svátků města naleznete zde.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Pivnice Radegast

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pivnice

Jsme tankovna. Pivo z tanku má tu nejvyšší kvalitu zajištěnou skladováním a se stálou teplotou. Čepujeme: Radegast rázná 10° a Radegast ryze hořká 12° K pivu nabízíme: Tom's pizza - ...