Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká policie skočila do 21. století. Policisty z celého kraje řídí z jediného moderního střediska

Krimi

30.5.2014

Autor: Martina Burýšková

Ať už budete volat polici o pomoc z Olomouce, Přerova, Prostějova, nebo třeba odkudkoliv z Jesenicka, vždycky se dovoláte na jedno místo. Do zbrusu nové policejní centrály – takzvaného Integrovaného operačního střediska. Důvod? Především úspora. Ale podle policie má jednotné operační středisko přinést i jiná pozitiva – zjednodušení a zrychlení práce. Podle moderního vybavení centrály se tedy zdá, že česká policie konečně vkročila do jednadvacátého století. Dotkne se to nějak i nás – běžných lidí?

Policejním centrálám v bývalých okresních městech odzvonilo. Po celé republice se teď všechna operační střediska stěhují na jedno místo a nejlépe pod jednu střechu. A teď došlo i na Olomouc, jako desátou v pořadí v rámci krajů.
Ačkoliv už nějakou dobu běží na ostro, dneska se konečně supermoderně vybavené integrované operační středisko olomouckého policejního ředitelství se sídlem na třídě Kosmonautů oficiálně otevřelo. Byla to sice pouze formalita, ale i tak slavnostní přestřižení pásky znamená pro olomouckou policii novou éru. Všichni operační důstojníci z celého kraje se najednou ocitnou v jedné místnosti a odsud budou úkolovat své kolegy, ať už jsou tady v Olomouci, nebo třeba v Šumperku.
Součástí ale není pouze po technické stránce supermoderně vybavený operační sál, ale také další nezbytností zázemí, jako jsou šatny, místnost vyhrazená pouze pro zbraně nebo další pro ukládání věcí, které podléhají utajení.

"Každé krajské ředitelství má své pracoviště operačního střediska a všichni pracujeme na stejných technologiích. V našem operačním středisku máme dvanáct stolů, momentálně zde pracuje devět policistů. Pracoviště máme rozmístěné tak, že první čtyři linky vpravo jsou pro tísňové volání, tam se tedy přijímají hovory z linky 158, dále tu je pracoviště dopravy, které řídí dopravní hlídky v rámci celého kraje a poté tu jsou čtyři stoly, které řídí policisty na jednotlivých územních odborech,“ představil centrální místnost nového operačního střediska Zbyněk Hanzl, vedoucí operačního odboru policejního krajského ředitelství.
Pracoviště tu mají rozdělené jednoduše na dva sektory, jeden řídí Jeseník a Olomouc a druhý Prostějov a Šumperk.
"Změna spočívá v tom, že jsme všechny pracoviště v rámci celého kraje sestěhovali do jednoho místa a už řídíme všechny policejní síly z tohoto pracoviště,“ doplňuje Hanzl.

A jak tato pro polici zásadní změna v organizaci zasáhne nás, občany, když se na policii obrátíme o pomoc? "Lidé to v podstatě nepoznají. Zatím nemáme žádné negativní ohlasy. I přepojování do ostrého provozu proběhlo prakticky bez problému, takže lidé nyní slyší jen jinou informaci, že se dovolali na Policii Olomouckého kraje, namísto například na policii do Šumperka. Nám to přinese velké výhody, protože nyní policisté nedělají všichni všechno, ale v rámci jednotlivých pracovišť mají rozdělené úkoly a mohou tak svou práci vykonávat lépe. Další přínos, který očekáváme, je zkrácení dojezdových časů. Díky tomu, že policisté, kteří jsou na směně, mezi sebou neustále komunikují a pomocí technologií či osobně si vyměňují informace a mohou pružně reagovat na to, co se děje,“ vysvětluje praktické dopady Zbyněk Hanzl.

Vybudování operačních středisek v rámci celé republiky vyšlo na 530 milionů, z toho 85 procent je hrazeno z evropských fondů. Z toho na olomoucké středisko putovalo necelých 45 milionů korun. I v tomto případě většinu z této sumy pokryly evropské dotace.
Myšlenka na zrod centrálního pracoviště se přitom začala rodit už v roce 1995, o deset let později, kolem roku 2006 se pak začalo pracovat na strategii a až dnes konečně došlo oficiálně k uvedení nového integrovaného operačního střediska do života. Původně se prý dokonce uvažovalo o integrovaných operačních střediscích sloučených propojených s hasiči i záchrankou. Z toho ale nakonec sešlo a ke slovu se dostal plán na současnou podobu střediska, kterých je po celé republice čtrnáct stejně jako krajů. Do budoucna, v průběhu příštího roku, má dojít k napojení centra na Národní informační systém, které se postará o propojení všech složek Integrovaného záchranného systému.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip