Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 15.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká radnice dala zelenou zdražení MHD

Zprávy z regionu

25.2.2009

Autor: amb jap

Od 1. dubna tohoto roku si Olomoučané v městských autobusech a tramvajích připlatí. Radnice se totiž připojila k záměru Olomouckého kraje zdražit veřejnou dopravu. Například za občanské jízdné v zóně 71, tedy v Olomouci a přilehlých obcích, tak lidé v městské hromadné dopravě zaplatí dvanáct místo dosavadních deseti korun. Podraží i časové jízdenky.

"Zdražení jízdného požadovali dopravci už v létě minulého roku, kdy prudce vzrostla cena pohonných hmot," připomněl náměstek olomouckého primátora Svatopluk Ščudlík. "Poté ale ceny znovu klesaly, takže se zdražení odložilo až na letošek. V úvahu připadaly různé varianty od razantního až po vcelku mírné zvýšení cen, pro které jsme se nakonec rozhodli, aby nedošlo k odlivu cestujících v hromadné dopravě," konstatoval Ščudlík.

V loňském roce přepravil Dopravní podnik města Olomouce 61 milionů cestujících, což bylo o jedenáct milionů více než v roce 2007. "Zdražení jízdného by dopravnímu podniku mělo přinést zhruba patnáct milionů korun navíc," uvedl náměstek primátora. Část těchto prostředků půjde na pokrytí rostoucích mzdových a energetických nákladů i dalších vstupů, část na zkvalitnění služeb městské hromadné dopravy. Zájem o ni dokumentuje i fakt, že nás jednotlivé městské části i další subjekty stále zaplavují žádostmi o zavedení dalších spojů," poznamenal Svatopluk Ščudlík.

amb jap

Reklama

ARCIBISKUPSKÝ PALÁC V OLOMOUCI

Katalog firem » Kultura a umění » Muzea, expozice, forty

Komentované prohlídky reprezentačních sálů s výzdobou a mobiliářem z 18. až počátku 20. století. Palác spjat s řadou významných událostí – návštěvy Marie Terezie, nástup na trůn F...