Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rozhodnuto: volejbalistky Olomouce i Šternberka odehrají v nadstavbě horší skupinu

Sport

24.1.2015

Autor: Adam Fritscher

Závěrečné, 18. kolo základní části letošního ročníku extraligy volejbalistek definitivně rozhodlo o tom, že týmy Univerzity Palackého Olomouc i Sokola Šternberk stráví jeho nadstavbovou část v horší, čtyřčlenné skupině celků. Vysokoškolačky do ní jdou po domácí třísetové prohře od mistrovského Prostějova ze šesté příčky, Šternberk měl osmou pozici i před prohrou 0:3 na palubovce Ostravy už jistou.

Olomoucký tým zaskočil prostějovského favorita v úvodním setu odvážným, bojovným a kvalitním výkonem a prakticky neustále vedl až o pět bodů. Hosté sice začali po druhém technickém time outu postupně ztrátu stahovat (16:11, 16:15), stále to však byly vysokoškolačky, které měly o něco navrch. V koncovce vyhrávaly 23:20 a 24:22, jenže oba setboly ztratily. Totéž se jim pak "podařilo" ještě pětkrát, zatímco úřadující mistryně i díky bezchybnému výkonu univerzálky Simonové svou druhou výhodu využily a maratonský set získaly poměrem 32:30.
Od té doby už se utkání odehrávalo víceméně podle papírových předpokladů, i když Olomoučanky rozhodně neodpadly a nadále kladly profesionálnímu protivníkovi tuhý odpor. Druhá sada se zlomila až za stavu 18:21, kdy Prostějov uhrál čtyři výměny v řadě a zvýšil na 2:0 ve svůj prospěch. Podobně se vyvíjela i třetí část střetnutí: univerzita v ní vedla ještě 8:5 a 9:7, od stavu 17:17 však uhrála již jen dva body.

Trenér Prostějova Miroslav Čada uznal, že domácí v utkání začali velice dobře. "My jsme měli velké problémy v obraně a zaslouženě jsme prohrávali. Až teprve v koncovce se nám to po nevyužitých setbolech soupeře podařilo zvrátit. Pak už byl náš výkon lepší, získali jsme větší jistotu v útoku a od druhé sady jsme měli zápas pod kontrolou," řekl Čada.
"Kdybychom vyhráli první set, tak jsme mohli soupeře dostat víc pod tlak, ale bohužel se nám to nepodařilo. Prostějov se uklidnil a pak už byl lepší. Nemáme tak zkušené hráčky a ani tak kvalitní, jako je univerzálka Prostějova, která v klíčových momentech rozhodovala a hrála velkou roli. Pak je těžké udržet proti nim takové nasazení a kvalitu jako v první sadě. Pro nás dnes byla šance ještě uhrát první set, což se mělo stát, protože jsme tam měli několik vyložených šancí to udělat. Přestože naše družstvo chtělo a za nasazení a výkon je můžu tentokrát pochválit, tak pak už tam ta šance ani síly asi nebyly," uznal kormidelník vysokoškolaček Jiří Teplý.
Prostějov třísetovou výhrou v Olomouci jen potvrdil své očekávané prvenství po základní části extraligy, naopak vysokoškolačky po hladké porážce i vzhledem k souhře ostatních výsledků padají pro nadstavbu do druhé výkonnostní skupiny k Přerovu, Šternberku a SG Brno. Nejbližší zápas je ale čeká ve čtvrtek 29. ledna od 17 hodin na domácí palubovce v odvetě semifinále Českého poháru proti Olympu Praha, jenž bude na Hané hájit výhru 3:1 ze své haly.

SK UP Olomouc0:3VK Agel Prostějov
(-30, -18, -19)
Rozhodčí:Dziacký, Kostka
Čas:89
Diváků:500
Sestava SK UP Olomouc:Tinklová, Schandlová, Holásková, Kingová, Kojdová, Tomášeková
Libero:Hronová
Střídání:Košická, Dedíková, Polášková
Sestava VK Agel Prostějov:Markevichová, Kargová, Simonová, Gambová, Borovinšeková, Weissová
Libero:Kovářová
Střídání:Soaresová

Šternberk v Ostravě nezačal dobře a v úvodním dějství stále jen dotahoval ztrátu pěti až šesti bodů. To se mu nakonec nepodařilo a domácí tým si zajistil důležitý první set v nakonec úspěšném boji o lepší pětici týmů do nadstavbové části extraligy. Hanačky ještě jednou zabojovaly ve druhé části duelu, v níž vyrovnaly počáteční ztrátu a za stavu 21:21 mohly jít samy do vedení, jenže klíčový okamžik nezvládly, stejně jako celou koncovku. Třetí sada už kopírovala tu první, od stavu 4:5 Ostrava uhrála sedm výměn v řadě a Sokol se již do hry nevrátil.
"Měli jsme vzhledem k souběžně hranému utkání extraligy juniorek k dispozici jen devět hráček a kvůli složení kádru, který jsme tu měli, jsme nasadili dvojici liber. Zlomovým momentem byla koncovka druhého setu, kdy jsme za stavu 21:21 dostali zpět balon zadarmo, ale bod jsme z toho neuhráli. To utkání podle mě definitivně převrátilo na ostravskou stranu," mínil kouč Šternberka Martin Hroch.
Nadstavbovou část extraligy zahájí Šternberanky ve spodní čtveřici týmů v sobotu 31. ledna od 17 hodin na palubovce Přerova.

TJ Ostrava3:0TJ Sokol Šternberk
(15, 21, 19)
Rozhodčí:Slezák, Boháčik
Čas:72
Diváků:150
Sestava TJ Ostrava:Součková, Polášková, Kvapilová, Kukučová, Kojdová, Zemanová
Libero:Spáčilová
Střídání:Zedníková
Sestava TJ Sokol Šternberk:Jurčíková, Ticháčková, Oborná, Sochorcová, Kubíková, Janečková
Libero:Kepplová, Kulová
Střídání:Bartáková

Adam Fritscher

Reklama

Oáza kabelek

Katalog firem » Obchod » Kožená galanterie, kabelky

Oázakabelek, tj. e-shop s širokou paletou módních kabelek mnoha značek - francouzské kabelky David Jones Paris, slovenské elegantní kabelky Grosso, české oblíbené crossbody kabelky Dara bags, z...