Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Volejbalistky Olomouce jsou bronzové! Po neskutečném sportovním dramatu

Sport

16.4.2014

Autor: Adam Fritscher

Takové sportovní drama volejbalová Haná dlouho nezažila. Volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc udolaly v rozhodujícím třetím utkání o extraligový bronz ve své hale brněnské Královo Pole za více než dvě a půl hodiny čistého času 3:2 a slaví zisk třetího místa. V žádném z pěti setů přitom nedělily oba soupeře více než dva povinné body a jen ve třetí sadě měly oba týmy shodně po čtyřech setbolech. Medaile by si nakonec zasloužili oba protivníci, na krk si je však pověsily o malinko úspěšnější (či šťastnější) vysokoškolačky.

Většina z bezmála tisícovky diváků, kteří se vypravili na rozhodující utkání o bronz, již byla zocelena ze dvou olomouckých semifinálových bitev proti Olympu, které trvaly shodně 133 minut. To, co se ale před jejich zraky dělo, obě gigantická volejbalová střetnutí ještě předčilo. Napověděl už první set: oba protivníci se dlouho střídali v těsném vedení, i když o něco více mělo přece jen navrch hostující brněnské družstvo. Hanačky se sice vylízaly ze stavu 1:5 a v koncovce srovnaly i z 20:23 na 23:23, poslední dvě výměny však patřily Královu Poli.

Podobně vyhlíželo také druhé dějství. Od stavu 12:12 Brno téměř neustále vedlo až o dva míče a univerzita pouze dotahovala. Za stavu 22:24 to s domácím celkem vyhlíželo kriticky, čtyři body v řadě ale zařídily Olomouci vyrovnání. Neskutečně vyrovnaný boj pokračoval ve třetí části zápasu; vysokoškolačkám v ní nestačilo ani vedení 22:19 a oba týmy se začaly přetahovat o setboly. Nakonec jich shodně nasbíraly po čtyřech a úspěšnější byly Jihomoravanky, které šly do vedení zásluhou málokdy vídaného skóre 30:32.

Brno bylo kousek od bronzu, přesto ve čtvrtém setu dlouho tahalo za kratší konec. Ze stavu 17:13 se však dokázalo zpět vrátit na 17:17 a z 18:17 pro Olomouc to pak bylo dokonce 18:21. V kritické chvíli zavelela na servisu domácí kapitánka Tinklová, díky níž se stav otočil na 24:21, ale až třetí proměněný setbol a znovu nejtěsnější stav 25:23 přivedly zápas do tiebreaku.
V něm se znovu pouze jednobodové vedení převalovalo ze strany na stranu. Za stavu 9:10 si chtěl svůj oddechový čas vybrat olomoucký trenér Jiří Teplý, druhý sudí i v bouřící hale tento požadavek akceptoval, jeho kolega na umpiru však ne a vzhledem k tomu, že zkušený domácí kormidelník již byl předtím za stejný „prohřešek“ napomínán žlutou kartou, udělil mu sudí Renčín v tu chvíli více než necitlivě červenou - stav byl rázem 9:11 a hala překypovala nevolí. Domácí volejbalistky to však nezastavilo, srovnaly na 11:11, posléze převzaly iniciativu na svou stranu a hned prvním proměněným mečbolem za stavu 14:13 odstartovaly dlouhé a bouřlivé oslavy přímo na hrací ploše. Jejich brněnské soupeřky se po 151 minutách marného boje sice neubránily slzám smutku, sportovním publikem ale byly vytleskány jako spoluhrdinky titánského boje.

Výsledek utkání ovšem ne zcela zvládl americký trenér Brňanek Andre Christopher Gonzales, který se ve svém pozápasovém hodnocení příliš výkonu obou celků nevěnoval: "Jsem pyšný na svůj tým a gratuluji soupeři, který bojoval velmi statečně. Je ale škoda některých věcí, jež se udály v pátém setu. Míním tím žlutou a červenou kartu pro domácího trenéra a jeho nakopnutí židle. Nikdy jsem neviděl profesionálního kouče takto se chovat a to mám za sebou stovky zápasů v nejrůznějších sportech v několika zemích světa. Soupeři to odebírá na předvedeném výkonu. Respektuji kvalitu protivníka, ale takové události mění můj pohled na něj," vedl si svou rtuťovitý kormidelník hostů, který přitom sám rád a velmi často s arbitry o jejich výkonech diskutuje.
Příliš do polemiky s ním se nechtěl pouštět domácí kouč Jiří Teplý: "Byl to velmi vyrovnaný zápas, v němž obě družstva podala kvalitní výkony. Zároveň to bylo pro diváky vzrušující utkání plné emocí s nepřesnostmi rozhodčích na obou stranách. Za to, za co jsem dostal žlutou a červenou kartu, by mi je normální rozhodčí nemohl dát, protože když si vezmu včas time out, což mi druhý rozhodčí odsouhlasí, zapíská to a hlavní mi za to dá kartu, tak to je taková chyba, která se obzvláště ve vypjatém okamžiku v pátém setu prostě nedělá. Ale myslím si, že nás to spíš nakoplo, holky cítily křivdu a mohl to být ten rozhodující moment v tiebreaku, tam jsme se opravdu začali rvát a byli jsme schopni tu křivdu napravit," hledal na momentu, jenž přivedl olomouckou halu do varu, pozitiva Teplý.
Diváci jinak podle něj viděli vyrovnaný zápas, v němž rozhodovaly maličkosti. "Nakonec rozhodla naše vůle. Když jsme hráli odvážně, tak jsme předváděli výborný volejbal, ale měli jsme tam takové výkyvy, kdy jsme hráli méně odvážně a opatrněji, což na Brno s jeho dnešním výkonem rozhodně nestačilo. Soupeř hrál výborným způsobem v obraně a měl vynikající servis. Proti takovému protivníkovi se musí hrát na hranici možností a v okamžicích, kdy jsme to dokázali, to byl výborný volejbal, který přivádí diváky do hlediště a na nějž se rádi přijdou podívat," chválil nervydrásající podívanou na samotný konec sezony letos šedesátiletý nestor extraligových trenérů a čerstvý majitel bronzu Jiří Teplý.

SK UP Olomouc3:2VK Královo Pole
(-23, 24, -30, 23, 13)
Rozhodčí:REnčín, Meruna
Čas:151
Diváků:900
Sestava SK UP Olomouc:Košická, Rutarová, Mátlová, Napolitano Šenková, Tomášeková, Tinklová
Libero:Dreksová
Střídání:H. Kojdová, Rašková, Murčinková
Sestava VK Královo Pole:Michalíková, Vyklická, Širůčková, Cebáková, Herbočková, Nováková
Libero:Chlumská
Střídání:Součková, Onderková, Toufarová, Nálezková

Adam Fritscher

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941