Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké ženy v orientačním běhu zaznamenaly historický úspěch

Sport

13.10.2014

Prestižní titul Mistr České republiky ve štafetovém závodě v orientačním běhu získalo trio žen oddílu orientačního běhu Univerzity Palackého Olomouc. Ve čtyřicetileté historii tohoto oddílu je to poprvé, kdy se podařilo zlaté medaile v elitní kategorii ženy získat. Ženy ve složení Adéla Jakobová, Vendula Horčičková a Lenka Poklopová v sobotním Českém šampionátu štafet ve Starém Plzenci potvrdily svou skvělou podzimní formu, vedly od začátku do konce a zaslouženě vyhrály v konkurenci 34 štafetových týmů.

Orientační běh je moderní sportovní odvětví vytrvalostního charakteru, při němž je nutno se správně a rychle orientovat v neznámém terénu. Při závodě se hledají kontroly ve stanoveném pořadí a v nejkratším možném čase. Cestu mezi kontrolami si každý volí podle vlastní úvahy za pomoci mapy, buzoly a stručného popisu kontrol. O úspěchu v závodě rozhoduje tedy správná orientace a rychlý běh. Sportovištěm pro orientační běh je příroda - lesy, parky - při samotném závodě se pohybujete ve zdravém prostředí na čistém vzduchu. Běh po měkké lesní půdě neničí vaše klouby na rozdíl třeba od běhu po asfaltu.
Závodníky čekaly nedaleko Plzně tratě v kopcovitém terénu, který byl z větší části dobře průběžný, místy s podrostem, a bylo v něm množství kamenů a srázů a hustá síť cest. Na prvním úseku předvedla svůj životní výkon Adéla Jakobová, která získala náskok jedné minutu před dvěma pronásledujícími štafetami z Lokomotivy Pardubice, následovaly dvě štafety SK Žabovřesky Brno a tým SK Praga. Po druhém úseku téměř současně předávaly štafety Olomouce (Vendula Horčičková) a SK Praga, 40 sekund zpět byl tým Pardubic, následovaly štafety Turnova a dvě štafety Brna. Do cíle třetího úseku přiběhla v euforii vítězství olomoucká závodnice Lenka Poklopová, štafeta SK Praga na druhém místě ztratila necelé dvě minuty, další dvě minuty zpět byla štafeta Lokomotivy Pardubice..

Zlato ze štafetového závodu bylo třešničkou na dortu jedné z nejúspěšnějších sezón olomouckých orientačních běžců. V elitní kategorii žen Vendula Horčičková získala ještě zlatou medaili z Mistrovství ČR na krátké trati, stříbro z Mistrovství ČR ve sprintu a bronz z Mistrovství ČR na klasické trati. Vendula dále získala bronzovou medaili ze smíšené štafety a stříbrnou medaili v ženské štafetě z Akademického mistrovství světa, které jsme v letošním srpnu pořádali v Olomouci. Tereza Janošíková pak získala bronzové medaile z Mistrovství ČR v nočním orientačním běhu a na krátké trati v kategorii do 16 let, ve smíšených štafetách pak stříbro.Závodů v orientačním běhu se může účastnit úplně každý. Na závodech je vypisováno mnoho různých kategorií s tratěmi různých délek a obtížnosti, odstupňovaných podle věku, pohlaví a náročnosti. Na závodech se tak spolu utkávají věkově a výkonnostně stejní závodníci a závodnice. Kategorie jsou vypsány pro malé děti až po nejstarší veterány, a tak si každý najde své soupeře a odpovídající trať. Na závody tedy může jezdit opravdu celá rodina. Závody probíhají o víkendech od jara do podzimu, v době letních prázdnin pak můžete absolvovat i vícedenní závody s možností kempování, vycházek po okolí a příjemně strávené dovolené. Pro děti jsou v létě připraveny tábory s náplní orientačního běhu i jiných táborových aktivit.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip