Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký kraj na studium v zahraničí přispěje půl milionu korun: studovat se bude i v USA či Jižní Koreji

Zprávy z regionu

31.7.2014

Autor: barsi

O studium v zahraničí je mezi českými studenty stále větší zájem. Kromě vysokoškoláků možnosti vyjet načerpat znalosti za hranice využívá také stále větší počet studentů ze středních škol. Olomoucký kraj letos podpořil jednatřicet žadatelů, kterým rozdělil půl milionu korun.

V rámci druhého termínu pro přijímání žádostí se o stipendium přihlásilo na pět desítek uchazečů. Pravidla pro získání finančních prostředků z rozpočtu kraje nakonec splnili tři žáci středních škol a osmadvacet vysokoškoláků. A jaké jsou podmínky pro získání stipendia? "Je to jednak maximální studijní průměr do 1,6 či zařazení studijního oboru do seznamu podporovaných. Mezi podporované obory patří například strojírenství, elektrotechnika, medicína a farmacie nebo matematika. Kromě technických oborů ale vycházíme vstříc i studentům architektury, ekonomie, cestovního ruchu, pedagogiky nebo zemědělství a lesnictví," popsal náměstek hejtmana pro oblast školství Zdeněk Švec. V druhém letošním kole tyto podmínky nesplnilo šestnáct žadatelů.

Poskytované stipendium je určeno na částečné financování zahraničního studijního pobytu. A kdo si o něj může zažádat? "Týká se žáků denního studia na středních školách se sídlem na území Olomouckého kraje, studentů denního studia vyšších odborných škol se sídlem na území Olomouckého kraje nebo studentů podporovaných studijních oborů vysokých škol se sídlem na území České republiky," dodal náměstek hejtmana. Mezi žadatele bude v druhém kole rozděleno více než půl milionu korun. Většina studentů využije peníze ke studiu především na evropských školách. Někteří z nich si však školní povinnosti vyzkouší také v Jižní Koreji či v USA.

barsi

Reklama

Handball club Olomouc 1966

Katalog firem » Sport » Házená

Tradiční házenkářský klub z Hané, který se snaží pracovat s mládeží na co nejlepší úrovni. Nezapomíná ovšem na A tým, které hraje druhou nejvyšší soutěž.