Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký majáles slaví páté narozeniny. Popřát mu přijedou The Feud, Xavier Baumaxa nebo Priessnitz

Zprávy z regionu

22.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Po kulatém výročí festivalu Academia film Olomouc oslaví své jubileum také Majáles Univerzity Palackého. Pátý ročník největšího studentského svátku nabídne program výjimečně v pěti dnech a zahrne více než stovku koncertů, divadelních představení, filmů, workshopů a dalších akcí. V týdnu od 4. do 8. května zahrají například britští The Feud, Xavier Baumaxa nebo Priessnitz. A samozřejmě nebude chybět ani tradiční průvod městem nebo korunovace krále na Horním náměstí.

Letošní pátý ročník bude po všech stránkách pětkový. "S číslem pět je svázán i počet scén, výběr interpretů, datum hlavního majálesového dne, tedy 5. 5. 2015 či vizuál majálesu," říká Ondřej Martínek, hlavní koordinátor oslav. Právě grafika Radima Měsíce je skutečně založená na čísle pět a netradičně také na narvalech. "Interpretaci symbolu narvala necháme na návštěvnících. My sami netušíme, jak ho tam narval," vysvětluje s úsměvem Martínek a zároveň dodává, že narval je pátý nejohroženější druh na světě. Ostatně právě o recesi oslava jara, studentů a občanských svobod je. Organizátoři letos kladou důraz i na multikulturní přesahy a boj proti xenofobii. V programu se tak objeví irské tance, piknik se zahraničními studenty, tematické výstavy nebo francouzská komedie Co jsme komu udělali, jejímž hlavním tématem jsou rasismus a smíšená manželství.

Letos na vás čeká bohatý mezinárodní hudební program. V průběhu majálesu vystoupí například polští elektroničtí mágové Kamp!, nadějná slovenská indie kapela Walter Schnitzelsson známá i z českých rádií nebo britští The Feud. "Českou hudební kotlinu budou reprezentovat Kašpárek v rohlíku, Xavier Baumaxa, Poletíme?, Mucha nebo jeseničtí Priessnitz v čele s naším loňským králem Jaromírem Švejdíkem," vyjmenovává účinkující Jan Mišák, který už třetím rokem stojí za dramaturgií akce. Na své si přijdou i milovníci divadla a improvizace v šapitó na nádvoří Konviktu, stejně jako sportovní nadšenci. Do prostředí parků budou situovány dvě desítky sportů. "Mezi novinky letos patří dětská zóna, tancovačky v parcích nebo kvalitní občerstvení, které zajistí desítka olomouckých rodinných podniků," láká Martínek.

A stejně jako každý rok ani letos se nesmí zapomenout na volbu krále Majálesu, která proběhne právě v onen symbolický den 5.5. 2015. V úterý 5. května projde centrem Olomouce majálesový průvod, který bude na Horním náměstí přihlížet korunovaci letošního krále majálesu. "Jeho identitu zatím tajíme, snad jen prozradím, že půjde o osobnost spojenou se sportem," vysvětluje Martínek. Z náměstí pak průvod zamíří do areálu Korunní pevnůstky, kde proběhne hlavní hudební program. Doprovodné aktivity budou soustředěny do přilehlých Bezručových sadů a na nádvoří Uměleckého centra UP. Více o akci a aktualizované informace najdete na www.majales.upol.cz nebo facebooku.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Restaurace Drápal

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Zavedená restaurace v centru města s dlouholetou tradicí, osobitou atmosférou, tradiční českou kuchyní a vynikajícím tankovaným plzeňským pivem.