Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký půlmaraton: skvělá atmosféra  v ulicích i školácké chyby pořadatelů

Zprávy z regionu

29.6.2010

Autor: Adam Fritscher

Na jedné straně vydařená premiéra hodná opakování, na druhé ambiciózní projekt znehodnocený četnými dětskými nemocemi. Dvě tváře ukázal první ročník Olomouckého 1/2maratonu, největšího běžeckého závodu na Moravě. Do ulic města se vypravilo úctyhodných dva a půl tisíce běžců, vítěz byl ale vinou pořadatelského kolapsu znám až dva dny po skončení závodu.

Znělo to téměř neuvěřitelně: po prvním ze dvou kol půlmaratonského závodu vedoucí skupinka keňských favoritů málem překonala světový rekord na deset kilometrů. Nakonec z toho byl úžasný půlmaratonský čas vítězného Kibeta s hodnotou 59 minut a 59 sekund - tedy nejlepší výkon všech dob dosažený na českém území.
Jenže už během sobotního večera se začala mezi účastníky běhu šířit informace, že vedoucí trojice závodníků (nakonec borci na prvním, druhém a čtvrtém místě finálního pořadí) si trasu závodu zkrátila. Sice neúmyslně, ale přesto zcela v rozporu s atletickými pravidly. V neděli odpoledne to váhavě přiznali i samotní organizátoři mítinku ze společnosti tempo team prague s.r.o. a v pondělí už bylo jasno: tři keňští borci z výsledkové listiny zmizeli stejně jako báječný čas 59:59 a vítězem se dodatečně stal největší favorit závodu, další Keňan Joseph Maregu s časem 1:03:20.

Co se tedy vlastně stalo? Podle očitých svědků běžela vedoucí skupinka v prvním kole Rudolfovou alejí ve Smetanových sadech, když před ní motocykl České televize s kameramanem uhnul u restaurace Fontána doleva. Tento manévr keňské borce zmátl a instinktivně následovali televizní stroj, místo aby pokračovali za oficiálním motocyklem pořadatelů až na konec aleje u Polské ulice. Tím si trať, která celkově měří 21,0975 kilometru, zkrátili zhruba o 400 metrů a jejich výkony nemohly být dodatečně uznány.
I přes tuto výraznou černou kaňku se italsko-pražským pořadatelům podařilo vytvořit závod, který si hlasitě říká o opakování a vytvoření delší tradice. Ostatně už je znám termín druhého ročníku - 25. června 2011.
Kompletní výsledky všech soutěžních běhů prvního ročníku Olomouckého 1/2maratonu naleznete zde.

Díky za závod, pánové. Ale příště se zlepšete!

Parta profesionálních organizátorů velkých běžeckých akcí kolem Itala Carla Capalba své řemeslo umí. Jinak by se nemohla chlubit již šestnácti ročníky úspěšného Pražského mezinárodního maratonu a mnoha dalšími masovými závody na svém kontě. A nově i Olomouckým 1/2maratonem, aktuálně asi nejambicióznějším běžeckým podnikem na Moravě.
První ročník přinesl řadu pozitiv, především v podobě početného startovního pole a opravdu skvělé atmosféry téměř po celé trase, přesto spousta věcí v organizaci zaskřípala. Největší pozornost logicky upoutala hrubka v podobě špatného navedení vedoucí trojice keňských běžců a jejich následná nevyhnutelná diskvalifikace. Za to snad organizátoři přímo ani nemohli, odpovědnost to z nich však nesnímá.
Větších či drobnějších potíží ale bylo víc. Především lapálie s výslednými časy provázejí Capalbův tým už delší čas a nevyhnuly se mu ani v Olomouci. Někteří běžci se ve výsledcích vůbec nenašli, jiní museli být překvapení pohledem na svůj údajný dosažený čas. Slíbené textové zprávy s časem a umístěním někomu přišly pozdě, někomu pro jistotu vůbec. Odkaz na online diplom poslaný emailem nemusí ještě znamenat, že se pod ním onen dokument nachází. A asi nejvíc potrápily pořadatele štafety, přestože jich možná i vinou předraženého startovného bylo pouhých patnáct. V předávání účastnických medailí vládl chaos (v cizině ověřená metoda odevzdání všech čtyř medailí běžci na posledním úseku, jenž je poté předá svým třem kolegům, byla kdoví proč nahrazena systémem "kdo si co v cíli vysomruje, ten to má"), čas pětikilometrového úseku jednoho z účastníků (kuřáka-nesportovce) činil podle elektronického měření necelých třináct minut, což by z něj dělalo atletickou hvězdu evropského formátu, výsledky soupeřící patnáctky se někde toulaly více než den.
Klady samozřejmě převažují, závod to byl krásný, bude se na něj dlouho vzpomínat a snad se za rok do Olomouce vrátí. Ale přesto. Dámy a pánové z tempo team prague s.r.o. jsou profesionálové, kteří za svou práci dostávají zaplaceno. Z peněz sponzorů i vybraného startovného. Co by se tedy mohlo odpustit amatérským pořadatelům malého přespolního běhu, kde se závodí za pivo a párek a občas se zkrátka bloudí nebo nepřesně měří čas, by se jim prostě stávat nemělo.
Tak tedy za rok a v lepší formě. Vy i my.

Adam Fritschersport@olomouc.cz

Reklama

Fotovoltaika - Solární panely

Katalog firem » Služby » Stavebnictví » Solární panely, fotovoltaika

Zabýváme se výstavbou FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN. Navrhneme řešení, vyřídíme veškeré možné dotace včetně zásuvky pro elektromobil. Nabízíme i TEPELNÁ ČERPADLA včetně dotací. Jsme p...