Reklama

Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác, venku je 23.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoučtí bibliofilové nad knihou Moje město Olomouc

Kultura

1.4.2008

Autor: Bohumír Kolář

Ve středu 26. března se uskutečnilo setkání olomouckých členů Spolku českých bibliofilů v Praze, členů Literárního klubu Olomouc a  čtenářů VKOL nad nedávno vydanou bibliofilií Moje město Olomouc. Na něm bylo poprvé vzpomenuto 100. výročí založení SČB 30. března 1908 v Praze Františkem Táborským a 80. výročí založení Spolku moravských knihomilů.

Na setkání byla podruhé představena bibliofilie Moje město Olomouc, kterou koncipoval podle obdobného edičního projektu v Kroměříži olomoucký bibliofil Bohuslav Smejkal. Setkání s ním bylo velmi vřelé zejména s ohledem na několikaměsíční vleklou chorobu, která ho vyřadila z tradičních kulturních aktivit, ale kterou díky Fakultní nemocnici Olomouc překonal. Bohuslav Smejkal vylíčil vnik bibliofilského titulu, připomněl jeho přednosti a vysvětlit odlišné způsoby tvorby krásných tisků.


Klikněte pro zobrazení fotogalerie

S potěšením byla přijata účast mnoha autorů, kteří do knihy Moje město Olomouc přispěli svými vyznáními ke vzniku krásné knihy, jež je zdobena grafikami Jeronýma Grmely a doplněna informativními hesly o autorech. Účastníkům setkání byla knihy k dispozici, takže závěrečná autogramiáda byla velmi rušná a bohatá. Z autorů byli přítomni Josef Jařab, Jaroslav Peprník, Ladislav Rusek, Antonín Schindler, Jiří Stýskal, Jan Sulovský, Josef Šváb a František Valouch.
Setkání mělo charakter diskusního klubu a točilo se nejen kolem samotného vydávání bibliofilií, současné koncepce krásných tisků a spolkové činnosti v Olomouci, ale rozběhlo se po tématech daleko širších, nevyjímaje ani problematiku etickou, uměleckou, estetickou, společenskou a kulturní.
Mimořádně cenná byla bezprostřednost projevů, zaujetí a do jisté míry i originalita a svébytnost řečníků. Pro Olomouc vyzněla všechna vystoupení povzbudivě, potvrdilo se však, že místo (město) nemůže být vnímáno jako ozdoba člověka, ale naopak že člověk může být jeho ozdobou.
Olomoučtí bibliofilové hodlají jubilejní rok SČB ještě připomenout vhodnou výstavou a slavnostním shromážděním. Zastoupení Olomouckých bibliofilů na Valné hromadě v Praze bude letos pravděpodobně větší než v minulých letech.

Bohumír Kolář

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip