Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Opravené figurky se příští týden vrátí  na orloj, v péči restaurátora omládnou další

Zprávy z regionu

1.10.2009

Autor: jap

Pět dřevěných budovatelů se příští týden vrátí zpět na orloj. Pod zkušenýma rukama restaurátora Jiřího Látala během několika měsíců omládly a lesknou se jako v padesátých letech. Náročný proces regenerace teď čeká na další šestici. Do konce roku už by měly být na orloji v nasazení všechny postavičky.

Opravené sošky úředníka, dvou kovářů a muzikantů dnes přivezl zpět do Olomouce restaurátor Jiří Látal. "Dřevo, ze kterých jsou figurky, jsme naštěstí nemuseli rekonstruovat. Kupodivu je v pořádku. Velký problém byl ale s barevnou vrstvou. Museli jsme ji konzervovat, čistit a retušovat. S polychromií bylo nejvíce práce," řekl novinářům restaurátor.
Podle odborníků je figurky potřeba odstraňovat z orloje postupně jednak z estetického důvodu, aby část z nich mohli vidět turisté, ale také z technického důvodu, aby hodinový stroj dále bez problémů fungoval.

Město původně zvažovalo nahrazení sošek kopiemi, od plánu však nakonec upustilo. "Díky restaurátorské práci by figurky měly vydržet na orloji další desetiletí," uvedl Martinák.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip