Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Orient v Olomouci. V Galerii 1499 opět vystavuje Zuzana Šulcová

Kultura

20.11.2012

Autor: Kamila Kotková

Indické sárí, fotografie ze svatby v mešitě, pestrobarevné šátky, letní šaty či originální módní doplňky. Galerie 1499 dává opět prostor textilní výtvarnici Zuzaně Šulcové, která inspirovaná cestou po Malajském poloostrově vytvořila netradiční módní kolekci. Nasávat atmosféru daleké exotické země zde můžete až do 21. prosince, kdy výstava s názvem S vůní orientu končí.

Zuzana Šulcová se v Galerii 1499 představila již jednou. Zatímco loni zde prezentovala svoji textilní tvorbu laděnou domodra a její výstava byla proto pojmenována Modré z nebe, letos sáhla k více barevnějším kouskům. K vytvoření nové kolekce ji totiž inspirovala cesta do vzdáleného Orientu. "Hlavním podnětem pro mne byla neuvěřitelná barevnost Malajsie. To, co bychom u nás označili jako kolotočářské, je v tamním prostředí naprosto normální. První tři dny jsem se po lidech otáčela s údivem a čtvrtý den jsem si šla koupit něco hodně barevného, abych tam zapadla, protože tam to patří," podělila se o svou zkušenost Zuzana Šulcová.

Na výstavě tak návštěvníci najdou právě pestrobarevné látky, které jim mají Dálný východ co nejvíce evokovat. Zvláštností je i to, že vystavené oděvy jsou vyrobeny z pravých látek pocházejících z Malajsie. Hned při vstupu do galerie mohou módní fajnšmekři prozkoumat pro nás neobvyklý oděv. "Na jedné figuře je nainstalované sárí, což je šest metrů dlouhý pruh látky, který se váže bez použití špendlíků. Další sárí je zavěšeno v celé své délce na stěně a k němu jsou našpendleny další modely," upozornila módní návrhářka.

Aby iluze orientálního prostředí byla dokonalejší, je výstava doplněna fotografiemi. Na nich autorka zaznamenala třeba typické asijské tržiště, atmosféru modlitby v čínském chrámu, éteričnost prostor v mešitě, dvojitou hinduistickou svatbu v indickém chrámu, ale i bujnou tropickou zeleň na okraji města s pestrobarevnou faunou.
Prostřednictvím výstavy můžete i vy poznat blíže hlavní město Malajsie Kuala Lumpur, které výtvarnici natolik učarovalo. Místo, kde se střetávají lidé různých kultur, národností i náboženských vyznání.

Kamila Kotková

Reklama

Kytka jako Brno s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Květinářství

Darujte jedinečný zážitek U nás nemusíte vybírat ze stovek druhů květin a již připravených kytic. Zvolte si barvu nebo příležitost a naši floristé pro vás připraví originální kytici...