Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oslavte Valentýna romantickou večeří: Vychutnejte si speciality, které pro vás připravily olomoucké restaurace

Tipy a názory

4.2.2016

Autor: Zuzana Doleželová

Láska prochází žaludkem - vážně to platí. Svátek svatého Valentýna sice budí v lidech rozporuplné pocity - jedni jej vnímají jako nutnost, oslavy na povel, pro jiné znamená romantické chvilky, dalším dává najevo jejich samotu, jiní raději slaví 1. máj. Ať už se řadíte k jakékoliv skupině, pozváním vaší drahé polovičky na večeři při svíčkách rozhodně nic nezkazíte. Kde všude se bude podávat valentýnské menu? Inspirujte se naším gurmánským speciálem...

Vychutnejte si speciality, které pro vás připravily olomoucké restaurace Vychutnejte si speciality, které pro vás připravily olomoucké restaurace

Svátek sv. Valentýna

Svátek je zřejmě odvozen od svátku Lupercalia. V předvečer tohoto dne byly ve starověkém Římě do "urny lásky" vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho milou. Podle legendy začal být tento den známý až díky knězi Valentýnovi. Římský císař Claudius II. zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by pak nešli do boje. Valentýn však mladé páry tajně oddával. Byl zatčen a právě 14. února popraven.

Lásku bychom měli našim partnerům vyjadřovat každý den, na tom se jistě všichni shodneme. Ne pouze 14. února nebo 1. května. A nemusíme nutně kupovat drahé dárky, stačí každodenní pozornost věnovaná tomu druhému, zájem, někdy květina, malý dárek, jindy si vystačíte s úsměvem a láskyplným objetím. Ale když už olomoucké restaurace nabízejí tak lákavé menu, stojí za to vzít v úvahu, zda si zase jednou nevyrazit na romantickou večeři - jen vy dva, se sklenkou dobrého vína a při svíčkách... Podívejte se společně s námi, kde vás čeká opravdový gastrozážitek.

Přijďte si užít nezapomenutelný večer do restaurace Lobster. Nemusíte slavit Valentýna, stačí, když máte rádi jídlo :) 14. února Od 17:00 do 20:00 si můžete vychutnat speciální menu, které si pro vás kuchařský tým připravil. Těšit se můžete na welcome drink, šťavnatou telecí pečínku, salsu z tuňáka, scrocchiarellu, krevetové cappuccino, zeleninové ragú, tygří krevetu. Jako hlavní chod se bude podávat šťavnatá panenská svíčková, gratinované brambory s bylinkami, grilovaná sezonní zelenina, koňakové demi-glace nebo pečený filet ze pstruha lososovitého, hráškové pyré, glazovaná řepa. Jako dezert vás čekají exotické makronky maracuja, chilli, jahoda. Za menu zaplatíte 590 korun. Počet míst na akci je omezený, své místo si proto rezervujte u personálu, na telefonu 588 884 137 nebo na e-mailu lobster@lobster-restaurant.cz.

Valentýnskou večeři můžete pojmout jako slavnostní okamžik. Upravte se, vezměte si na sebe šaty, mužům bude slušet oblek a vyrazte. Čas od času není od věci odbočit ze zažitých stereotypů... Valentýnskou večeři můžete pojmout jako slavnostní okamžik. Upravte se, vezměte si na sebe šaty, mužům bude slušet oblek a vyrazte. Čas od času není od věci odbočit ze zažitých stereotypů... Foto: Depositphotos.com

Restaurace Atmosphere sází na to, že láska začíná zážitkem. Budete se o tom moci přesvědčit 14. února od 17:00 a od 20:00, kdy bude připraveno valentýnské degustační menu. A co se chystá? Amuse bouche; siven mi - cuit, jablka, řepa, petrželka a brioška; zauzená panenka ze savého selátka, stročky, dýně a omáčka ze zeleného pepře; mušle sv. Jakuba, vanilka, limeta a květák; mořský jazyk, kukuřičná polévka a kroketa s bazalkou, sweet and sour pěna; telecí hřbet, žloutková raviola s lanýžem, černý kořen, omáčka z uzené šalotky a soufflé z červené řepy, zmrzlina z karamelizovaného chleba, defrutum a tvaroh. Za toto degustační menu zaplatíte 1190 korun a za vinný doprovod pak 590 korun. I tady je počet míst omezen. Menu si rezervujte u personálu, na telefonu 588 884 139 nebo na e-mailu info@atmosphere-restaurant.cz.

Ke dni sv. Valentýna si 14. února v Entrée připravili degustační menu a stůl jenom pro vás po celý večer. Menu je lákavé, podívejte se sami: řepa KISS, kachní játra, karotková drobenka; pstruh, kokos, limetka, mandle, citronová tráva; pošírovaná ústřice, křen, lardo, jablka, kopr; vepřová líčka, karotka, sezam, ponzu; celerové linquine, quinoa, parmezán, balsamico; mořský ďas, fenykl, vanilka, olivy; jogurtová panna cotta, ostružiny, jablko, skořice; aLaska, citronový tymián, rebarbora. Celé menu vás vyjde na 1350 korun za osobu, cena vinného doprovodu je 650 korun.

Na večeři se svou drahou polovičkou můžete vyrazit i do Svatováclavského restaurantu. Tady se bude speciální tříchodové menu podávat 13. a 14. února a můžete se těšit na speciality šéfkuchaře Marka Holičky. Součástí menu je i sklenka prosecca. Za menu večeři pro dvě osoby zaplatíte 1200 korun a je třeba si rezervovat místo na čísle 585 751 660.

Užijte si večer jen ve dvou. A jestli už jste spolu nějaký ten rok, zavzpomínejte, co všechno krásného jste prožili... Užijte si večer jen ve dvou. A jestli už jste spolu nějaký ten rok, zavzpomínejte, co všechno krásného jste prožili... Foto: Depositphotos.com

A valentýnské menu si připravili i v restauraci Renomé. To se bude podávat od 12. do 15. února. Těšte se na aperitiv, salát se zeleným chřestem, brusinkovým čerstvým kozím sýrem a jahodami marinovanými v pomerančovém vinaigrettu, mušle sv. Jakuba pečené na přepuštěném másle, celerové pyré s lanýži. Bude se také podávat jemný hráškový krém se sýrovým měšcem. Jako hlavní chod si můžete vybrat buď talíř ryb pro dvě osoby, nebo výběr z vyzrálých steakových mas pro dvě osoby. A na závěr sladká tečka: čokoládový pohár s mascarpone a čerstvými jahodami nebo grilovaný ananas s karamelovým sirupem, jihoamerickým rumem a kokosovou zmrzlinou. Cena za menu pro dvě osoby je 1375 korun.

Restaurace Podkova přichystala valentýnské menu na 12. až 14. února. Pochutnáte si na proseccu s jahodou, dýňovo-karotkovém krému se zázvorem a gorgonzolovým nočkem, jako hlavní chod se bude podávat grilovaná vepřová panenka servírovaná s omáčkou z chřestu, zeleného pepře a žampionů, gratinka smetanových brambor a na závěr se bude servírovat malinový cheesecake. Za dvě osoby zaplatíte 720 korun.

Den zamilovaných si můžete vychutnat v M Trojce například se sklenkou šampaňského pro oba. 14. února vás čeká speciální menu pro dámu i pána včetně dezertu. Menu zní lákavě: marinovaný losos s limetkovou panna cottou, pro ženy kuřecí prsíčko s omáčkou z červeného kaviáru, pro muže vepřový steak s omáčkou z růžového pepře s plněným bramborem. Čokoládový fondant s jahodovou omáčkou pak celé menu uzavře. Cena je 700 korun za večeři pro dva. Rezervujte si místo přímo v restauraci.

Svátek sv. Valentýna můžete oslavit také v restauraci Caesar. Speciální menu na vás čeká od 12. do 14. února. A co se bude podávat? Aperitiv, pěna z uzeného lososa s avokádovým pyré, opečené toasty, filírované kachní prso na tymiánu s hráškovo-bramborovým pyré, ricottový dortík s čerstvými jahodami. Cena menu je 499 korun a je nutná rezervace na telefonu 585 229 287.

Speciální akci si na 14. únor připravila také restaurace Café New One. Vedle vynikajícího menu se můžete těšit také na welcome drink, růži pro dámu, živou hudbu, fotky z budky pro oba na památku. Rezervujte si místo na čísle 731 592 200.

Romantickou večeři vám připraví i v restauraci Archa. Těšte se na dobré jídlo v příjemném prostředí u hořícího krbu. Pro bližší informace sledujte Facebook. Valentýnské menu chystají od 12. do 14. února i v restauraci Goliáš.

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@nejlepsi-adresa.cz

Zuzana Doleželová