Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 18.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oslavy 90. výročí založení Československa budou velkolepé, přijede Masaryk a zmizí Svolinský

Zprávy z regionu

17.9.2008

Autor: Jan Procházka

Do prvorepublikového hávu se v den 90. výročí vzniku Českosloveska převleče Horní náměstí. Aby byla přeměna dokonalá, na jeden den se na radniční věž vrátí historický orloj. Vrcholem oslav pak bude triufální příjezd prezidenta Masaryka, kterého Olomoučané uvítají tradičním chlebem a solí.

"Myslíme si, že 28. říjen je jediné osmičkové výročí, které je radostné a chceme ho proto i uctít radostně," řekl náměstek primátora Jan Holpuch, který má program na starosti. "První republika je pro nás jakási nostalgie, zejména filmová tvorba tuto dobu idealizovala. Chceme proto tuto nostalgii na jeden den dostat na Horní náměstí," nastínil Holpuch. V podloubí radnice proto budou stánky s dobovými specialitami, na původní tramvajové trase bude stát historická tramvaj, k vidění budou i vozidla a motocykly ze 20. let. "Vrcholem by měl být triumfální příjezd prezidenta Masaryka v dobové limuzíně," prozradil Holpuch a dodal, že spolu s lidovými soubory, hasiči a všemi zúčastněnými v závěru odpoledne prezident Masaryk sehraje tzv. živý obraz. Oslavy vyvrcholí lampionovým průvode k pomníku TGM na Žižkově náměstí. Večer pak Moravská filharmonie zařadila do programu tradiční Mou vlast Bedřicha Smetany. Olomoučané se mohou těšit i na ohňostroj.

"Chtěli bychom tímto dát některým skupinám, které si myslí, že je třeba slavit Vítězný únor či okupaci sovětskými vojsky, jasně najevo, kterým směrem se upíná naše pozornost," doplnil primátor Martin Novotný.

Oslavy doprovodí i dobový hudební a divadelní program, chybět nebude ani projekce grotesek za doprovodu pianisty. Zájemci se také budou moci celý den zdarma projet parním vlakem z hlavního nádraží do Řepčína a zpět.

Náklady na oslavy mají činit 850 000 korun. Část financí se ale radnice podle Holpucha pokusí zajistit z mimoměstských zdrojů.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

Autopůjčovna RENORENT

Katalog firem » Cestovní ruch » Autopůjčovny, půjčovna karavanů

RENORENT je půjčovna motocyklů, skútrů, kabrioletů, osobních automobilů, 9-ti místných mikrobusů a dodávek do 3.5t . V rámci města Olomouce přistavíme vozidlo zcela zdarma. Nabízíme krát...