Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 12.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oslavy konce války v Olomouci: přijedou tanky i bass-baryton z Itálie

Zprávy z regionu

5.3.2015

Autor: jap

Rekonstrukce tankové bitvy, přehlídka filmů, pietní akce i velký koncert italského pěvce Ildebranda D'Arcangela. Olomoučané budou mít letos možnost připomenout si sedmdesáté výročí konce druhé světové války ve velkém stylu. V režii města, armády i dalších subjektů a institucí se v Olomouci během tří měsíců odehraje téměř dvacítka nejrůznějších akcí.

Ucelený program oslav, nad kterým bdí početný tým. Olomouc si chce připomenout výročí konce druhé světové války ve velkém stylu. “Naší snahou je plánované akce související s oslavami co nejvíce koordinovat a dát jim upřímný význam. Při přípravách vycházíme z podkladů, které máme k dispozici od armády i dalších soukromých subjektů. Mnoho z nich se chystáme organizačně či finančně podpořit, další připravujeme ve vlastní režii,” vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Cyklus bohatých oslav zahájí výtvarná soutěž pro žáky základních škol v regionu na téma pohnutých válečných událostí v Olomouci a okolí. Výstava jejich děl pak o víkendu 25. a 26. dubna doprovodí pietní vzpomínky, které se budou konat u příležitosti sedmdesátého výročí vypálení obcí Zákřov a Javoříčko. “Na Kyjanici nedaleko Zákřova se chystá úprava dalšího pietního místa, které upomene na rok 1945 a tehdy dvacet zavražděných místních obyvatel. Současně s tím bude v Javoříčku otevřena nová muzejní expozice, odhalen model původní podoby obce a vysázena symbolická lipová alej,“ popisuje chystané akce radní a předseda sdružení Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filip Žáček. Součástí posledního dubnového víkendu bude také slavnostní koncert na Hradisku určený válečným veteránům.
Tradiční květnové oslavy budou letos rozprostřeny hned do několika dní. V sobotu 2. května je zahájí uctění památky obětem druhé světové války u památníku na Lazcích. Následně bude program pokračovat rekonstrukcí tankové bitvy u Fortu XIII. na Nové Ulici. “Chceme ukázat, jak vypadal jeden z posledních bojů československé tankové brigády, který se odehrál u Horky nad Moravou,” uvádí organizátor Ivo Juráš s tím, že akci současně doplní i výstava s názvem Válka skončila na Hané. V neděli 3. května pak bude pro zájemce a návštěvníky města připravena na Horním náměstí vernisáž výstavy fotografií dokumentující osvobození Olomouce. V průběhu května a června si na své přijdou také zájemci o filmy s válečnou tématikou. V kině Metropol je pro ně každý čtvrtek v době od 7. května do 18. června připravena přehlídka filmů a dokumentů na téma 2. světové války.
V pátek 8. května se v režii Armády ČR uskuteční obvyklá oslava Dne vítězství. Uctění památky obětí válek v Olomouci proběhne u pomníků v Řepčíně, na Ústředním hřbitově a v Čechových sadech. V sobotu 9. května se mohou návštěvníci Fortu Radíkov podívat na rekonstrukci jedné z bitev, která proběhla při osvobozování Olomouce. “Chystáme se navázat na úspěch z loňského roku, kdy se k nám přišlo podívat na třináct set lidí. Letos se nám na připravovanou výstavu vojenské techniky podařilo zajistit také tank T-34,“ pochlubil se za organizátory Jan Bednář.

O vyvrcholení a samotný závěr maratonu oslav spojených se výročím konce války se postará jedinečný koncert v centru Olomouce a noční ohňostroj. V pondělí 22. června ve 20 hodin vystoupí na Horním náměstí výjimečný světový interpret vážné hudby, jeden z klíčových bas-barytonistů současnosti Ildebrando D´Arcangelo. Vybudovaná koncertní stagiona pod širým nebem nabídne místo bezmála třem tisícovkám diváků.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip