Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 13.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Osmnáct pater věžáku RCO dalo zabrat i trénovaným. Nakonec padly všechny rekordy

Sport

26.9.2011

Autor: Jan Procházka

Uběhnout krátkou rovinku a pak se poprat s osmnácti patry jednasedmdesátimetrového věžáku RCO. Přesně tenhle úkol stál před odvážnými závodníky, kteří se v pátek rozhodli změřit své síly v extrémním závodě Run-Up. Ti nejlepší se pak na tomtéž místě v neděli utkali z dalšími borci z celé republiky. Někteří z nich jsou profesionální sportovci, jiní prostě jen zkusili štěstí. Nejlepší závodník se s čtyřmi stovkami schodů popral za minutu a padesát tři vteřin.

Půl druhé stovky závodníků se v pátek postavilo na start už pátého ročníku běhu Run-Up. Byli mezi nimi amatéři, kteří si chtěli sami pro sebe zbořit pár překážek, ale také profesionální sportovci, pro které je boření překážek denním chlebem. Ani pro ně však Run-Up rozhodně nebyl snadnou kořistí. Na start se postavil i Jakub Janda, vítěz Světového poháru ve skoku na lyžích. "Je to pro mě hodně neobvyklé, ale těším se," řekl před závodem. S časem 2:44 rozhodně nepatřil k outsiderům, na medaili by však musel zřejmě ještě nějaký čas trénovat. Jakub Janda však neběžel pro trofej, svým jménem pouze podpořil charitativní Lucy Team, který účastí v různých závodech a následnou dražbou dresů získává prostředky pro dětskou jednotku intenzívní péče.

Většina závodníků ale patřila k druhému, amatérskému táboru. Byla mezi nimi i studentka Petra Vykydalová. "Ráda překonávám překážky a tenhle závod mě velice zaujal," prozradila udýchaná, ale viditelně šťastná dívka krátce poté, co se jí v cíli podařilo chytit dech. Závod prý si chce příští rok zopakovat. "Byla to moje první podobná šílená zkušenost, ale líbilo se mi to moc," dodala. Za čas 3:26 se rozhodně nemusí stydět.

Souboj s osmnácti patry věžáku si vyzkoušel i Přemysl Šupík, který si na závod odskočil od stěhování. S dresem se neobtěžoval, na starovní čáru se postavil v džínách. "Stěhuju se, ani nevím, kde mám sportovní věci," smál se v cíli, kam doběhl za dvě minuty a čtyřicet šest vteřin. "Nejhorší to bylo tak poslední tři patra. Ale mám radost, předběhl jsem dvě holky," pochvaloval si.
V pátečním programu kromě samotného závodu nechyběly ani doprovodné akce: taneční vystoupení a hlavně koncert skupiny Team revival, který poslouchalo několik stovek diváků.

Páteční závod byl poslední z pěti možností, jak se kvalifikovat na republikové mistrovství, které se běželo na stejném místě v neděli. Na jeho start se postavilo už pouze třiapadesát závodníků z celé České republiky. Zatímco v pátek panovala spíše pohodová atmosféra, v neděli už bylo ve vzduchu cítit, že jde o hodně.

Pořadatelé avizovali, že běhat se bude i kdyby padaly trakaře, finále naštěstí počasí přálo. Bláznivý závod tak přilákal značný počet diváků. Po první finálovém kole zůstala závodníků jen polovina. Osmnáct mužů a sedm žen. Ti se pak krátce po sedmnácté hodině postavili na start znovu. Pokud někdo doposud šetřil síly, teď je musel napnout všechny. "Ten druhý běh byl určitě bolestivější," přiznala později ženská vítězka Pavla Zahálková, která čest svému jménu rozhodně nedělá. Profesionálně běhá biatlon a na Run-Up si jen odskočila vyzkoušet, jaké to je. "Technika? Vůbec nevím. Dělala jsem prostě co nejdelší kroky a vyšlo to," kroutila hlavou nad otázkou, jaký je recept na vítězství. Zvítězila prý hlavně vůlí. "Silou to nebylo. Prostě jsem měla víc vůle než ostatní závodnice. Bolelo to, hlavně před koncem jsem si myslela, že to nezvládnu," popsala Zahálková poslední ze sto čtyřiceti devíti vteřin, které jí závod zabral. Čas 2:29 stačil i na pokoření rekordu, který posunula o třináct vteřin. Run-Up byl přitom prvním podobným závodem, kterého se zúčastnila. To se o vítězi mužské kategorie říci nedá. Lukáš Olejníček totiž obhajoval loňský titul. "Říká se, že obhajoba titulu je vždycky těžší a musím říct, že se mi to potvrdilo," prozradil v cíli závodu, který vyhrál o tři vteřiny. "Závod je hrozně těžký, protože nevidíte soupeře, do poslední chvíle nevíte, jak na tom jste a jenom doufáte," naznačil své pocity třiadvacetiletý atlet z Brna, který profesionálně běhá střední tratě, závody do schodů si však oblíbil, přestože na ně netrénuje. A jeho technika? "Snažím se to co nejvíc nahnat dole na rovince a na schodech se už jen snažím neztratit čas," vysvětlil. Strategie mu vyšla na výbornou, k zlatu přidal ještě bonus v podobě prolomení rekordu. Ten výkonem 1:53 posunul o jednu vteřinu.

Klikněte pro zobrazení výsledků závodu

I nedělní program doprovodila řada zábavných akcí. Například "poloviční" verze trati s rovinkou, kterou závodníci zdolávali na koloběžkách. Diváky zaujala i módní přehlídka. Večerní koncert skupiny Čechomor potom prostranství před věžákem zcela zaplnil.

Jan Procházka

Reklama

HELVETIA BOUTIQUE

Katalog firem » Obchod » Hodinářství

Prodej švýcarských značek hodinek TAGHeuer, Longines, Certina, Tissot , Calvin Klein, Guess a šperků Guess, Calvin Klein, Fossil, Esprit. Hodinkám se věnujeme více než 20 let a v roce 2013 j...