Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Osmnáctý ročník festivalu Jeden svět Olomouc začíná na konci března

Tipy a názory

16.3.2017

Autor: dk

Festival lidsko-právních dokumentárních filmů je zpět. Osmnáctý ročník festivalu Jeden svět Olomouc proběhne v týdnu od 27. března do 1. dubna a nabídne svým divákům filmy na téma Umění spolupráce. Zajímavý doprovodný program spustí už příští týden.

Festival Jeden svět nabídne film o bloggerce, jejíž Život začíná po stovce... Festival Jeden svět nabídne film o bloggerce, jejíž Život začíná po stovce... Foto: Web Jeden svět

Jeden svět Olomouc své osmnácté narozeniny oslaví bohatým programem v prostorách kina Metropol a Divadle hudby. Pro letošní rok je připraveno sedmnáct snímků zobrazujících nejrůznější podoby spolupráce. Spolupráce je mnohdy složitá a zdánlivě nemyslitelná, avšak častokrát nezbytná. „Je to dovednost, již musíme pěstovat a neustále se v ní zdokonalovat, a to platí jak na úrovni jednotlivců, tak i skupin, národů a států, na lokální i globální rovině,“ vysvětluje Zuzana Marešová, jedna z hlavních koordinátorek festivalu.

Egyptský lékař, Minecraft, i iránští DJové
Pro samotné zahájení festivalu v kině Metropol byl zvolen snímek Škádlení Goliáše o egyptském lékaři, který po arabském jaru prorazí v televizi se satirickou talk show, což v konečném důsledku není výhra. Po spoustě výhrůžek je donucen odejít do exilu. Součástí projekcí nejen tohoto snímku bude debata s hosty, v tomto případě se studentkou arabistiky Univerzity Karlovy Adélou Provazníkovou. Pozoruhodné téma nabídne dokument Rozehraj své město, kde počítačová hra Minecraft poslouží k městskému plánování a zapojení veřejnosti do rekultivace části města. Iránský rave zase poodhalí život dvojice DJů, kterým íránské úřady znesnadňují a cenzurují tvorbu.

Jeden svět pro neslyšící, invalidy i seniory
Jako každý rok se Jeden svět snaží zpřístupnit promítání filmů co nejširší veřejnosti. Podle Zuzany Marešové jde zejména o zajištění bezbariérových přístupů na promítací místa, speciální projekce pro seniory nebo třeba školní promítání určená studentům. Novinkou v této oblasti jsou vybrané filmy opatřené titulky pro neslyšící. "Z této letošní novinky máme velkou radost, protože jsme zase o krůček blíž k tomu být festivalem, který je opravdu pro všechny, tedy tím opravdovým Jedním světem. Věříme, že právo na kulturu a kulturní život patří mezi základní lidská práva," dodává hlavní koordinátorka. Jedním z takových vybraných filmů je Dobrý pošťák, který vypráví o neshodách obyvatel vesničky v turecko-bulharském pohraničí ohledně osudu uprchlíků. Dalším filmem, který nabídne titulky pro neslyšící, je snímek s názvem Normální autistický film, držitel Českého lva za nejlepší dokument.

Festival se svým programem myslí i na seniory. V Muzeu umění – Divadle hudby letos promítne motivující dokument Život začíná po stovce. Hlavní hrdinka, Švédka Dagna, překročí práh sta let, má za sebou spoustu pohřbů svých přátel a známých. Místo hroucení se ale zvolí jinou cestu a stane se slavnou blogerkou. Film Blanche nebude sedět v koutě je zase snahou o boření předsudků o pacientech s Alzheimerovou chorobou.

Na středu 22. března v rámci doprovodného programu připravil spolek Udržitelný Palacký v Té&Café Kratochvíle procházku udržitelným městem v rámci workshopu 3D – Dérive, Discover, Develop. O den později v restauraci Fontána si návštěvníci zkusí vychutnat kávu a zároveň poznat a pochopit pocity nevidomého, které navodí Kavárna ve tmě. Pozadu nezůstane ani hudební scéna. V Jazz Tibet Clubu se představí skupiny Flash the Readies a Cold Cold Nights. Pro milovníky fotografie tu bude výstava na Konviktu s názvem Krajiny a Arménský deník Aleše Mynáře.

Kompletní informace o programu, vstupenkách a promítacích místech naleznete na webových stránkách a na Facebooku.

dk

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip