Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Otrava v Moravském divadle? Dejte si pozor, přichází tragická Maryša! A podávat se bude stylově káva

Kultura

6.3.2014

Autor: Martina Burýšková

Dáte si kávu? Ano, zní to poněkud cynicky, ale přesně tento nápoj se bude v pátek podávat v Moravském divadle Olomouc. Na programu je totiž premiéra klasického dramatu Maryša bratří Mrštíků, které se rozhodl na hanáckých divadelních prknech vdechnout život rektor Akademie umění v Bánské Bystrici Matúš Oľha. Kávu nebude tentokrát popíjet pouze k smrti odsouzený Vávra, ale také vy všichni, kdo se vydáte zhlédnout premiéru. Nemusíte se bát, tu vaši naštěstí nebude vařit Maryša. Velké role nešťastné Maryši se zhostí Vendula Fialová a vy ji uvidíte už tento pátek 7. března v 19:00.

Další klasický kus se Moravské divadlo Olomouc rozhodlo nabídnout divákům na své scéně. Po komedii Rozbitý džbán sáhli jeho tvůrci k další klasice, jen pro změnu ze soudku dramatického. Kdo by neznal Maryšu. Tragický osud dívky, kterou rodiče proti její vůli provdají za bohatého mlynáře Vávru. Co na tom, že krade jak straka, hlavně, že se holka bude mít dobře. Jenže tenhle sňatek z rozumu je odsouzen k tragickému konci.

Maryša se do Moravského vrací po dvaatřiceti letech, tehdy ji režíroval Karel Nováček. Tentokrát se režisérské úlohy ujal host ze Slovenska – Matúš Oľha, který, podobně jako Maryša, není v Olomouci žádným nováčkem. "Je to už patnáct let od doby, kdy jsem tu v Olomouci inscenoval povídku Boženy Němcové Divá Bára. Na přípravu této inscenace máme já i zdejší soubor pořád příjemné vzpomínky. Návrat byl plný očekávání. Velmi jsem se těšil na setkání s těmi, které jsem poznal před patnácti lety, a těšil jsem se také, že poznám mladé členy souboru. Předtím tu opakovaně režíroval Ján Sládeček, který mi poreferoval, jak dobře se mu v Olomouci pracovalo,“ přiblížil režisér Oľha.
Samozřejmě Maryša, jakožto předloha, toho má již hodně za sebou. Matúš Oľha se však rozhodl sáhnout po původním vydání hry z roku 1894. "Zachoval jsem scény a situace, které se předtím běžně škrtaly. Vrátil jsem se především k monologu Vávry ve čtvrtém dějství, který ho ukazuje v lidštější podobě,“ upozornil Oľha.

V hlavní roli se můžete těšit na půvabnou Vendulu Fialovou, pro níž obsazení do úlohy Maryši bylo nemalým překvapením. "Bezprostřední reakce byla radost smíšená s obavami. Je to moje první dramatická role, a hned tak zásadní,“ popsala Fialová. "Jsem přesvědčený, že to byla velmi správná volba. Měl jsem možnost vidět tu několik představení, abych se ujistil, že jsem vybral správně. A proces zkoušení mě v tom jenom utvrdil,“ doplnil Oľha. Mlynáře Vávru si zahraje Jaroslav Krejčí, který se s režisérem setkal už před patnácti lety během příprav zmíněné inscenace Divá Bára. "Za tu dobu se Matúš nezměnil, pořád je to milý a laskavý člověk, s kterým se velmi dobře pracuje. Má cit pro poetické divadlo, pro vystižení atmosféry. Zapojuje do inscenace řadu komických prvků, takže to rozhodně není drama a tragédie od začátku do konce,“ uvedl Krejčí. Maryšina otce Lízala ztvární Václav Bahník, jejího milého Francka hraje Roman Vencl.

Pokud jste Maryšu bratří Mrštíků četli, pak vás jistě nepřekvapí jazyk, který bude na jevišti znít. Předloha slibuje opravdu specifický zážitek. Rodilé Hanáky možná zaujme, možná pobaví. Uslyšíte tu směsici tří moravských nářečí. Jevištěm však kromě nářečí bude znít také zpěv za doprovodu živé kapely. "Vzhledem k tomu, že Morava má bohatou písňovou kulturu, vybral jsem ve spolupráci s Paľom Janíčkem, rodilým Moravákem, písně, které dokreslují atmosféru a citové rozpoložení hrdinů,“ sdělil režisér. Konkrétně obstarají hudební doprovod housle a basa v podání zdejších lidových muzik – Záletníci a Frgál. Osobně zazpívají také Vendula Fialová.

Autorem scény je režisérův dlouholetý spolupracovník a přítel Jaroslav Valek. "Základem je prostor, který by měl mít mystický rozměr. Je to současně exteriér i interiér, má podobu kruhu, který jakoby uzavíral hlavní hrdinku do samoty,“ přiblížil Oľha. Kostýmy navrhla Eva Kleinová, která vycházela z lidového oděvu přelomu devatenáctého a dvacátého století. Dramaturgii má na svědomí Markéta Machačíková.
Kromě již zmíněné Venduly Fialové, Jaroslava Krejčího, Václava Bahníka a Romana Vencla uvidíte v dalších rolích Vladimíru Včelnou, Lenku Kočišovou, Vlastu Hartlovou, Ivanu Plíhalovou, Naděždu Chrobokovou, Josefa Bartoně j. h., Jiřího Nebenführa, Vojtěcha Lipinu a Tomáše Krejčího.

Stane se drama Maryša jednou z největších ozdob repertoáru činohry Moravského divadla Olomouc v letošní sezoně, jak její tvůrci slibují, nebo ji čeká neslavný osud podobně jako její hlavní postavy? Odpověď můžete znát už v pátek. Premiéra Maryši začíná v 19:00.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

American Grill

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Otevřená americká restaurace - burgery, žebra, steaky (nekuřácká).