Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je -0.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

PAF slaví deset let. Letos nabídne mimo jiné i workshop na téma rotoskopie

Kultura

16.11.2011

Autor: kam

Filmové projekce, přednášky, koncerty a workshopy v oblasti animovaného filmu a audiovizuální techniky přinese i letošní jubilejní ročník Přehlídky animovaného filmu. Festival bude probíhat od 8. do 12. prosince v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého, v kině Metropol, galerii U Mloka, klubu Vertigo nebo v Jazz Tibet Clubu. On-line akreditace si mohou zájemci pořídit již teď za zvýhodněnou cenu.

O tom, že animovaný film není jenom pro děti, se snaží veřejnost přesvědčit čtyřdenní festival Přehlídka animovaného filmu. Letos se v Olomouci uskuteční již po desáté. Návštěvníkům nabídne tři hlavní témata. Sekce Holci a kluky v animaci ukáže publiku nové pohledy na klasické animované příběhy. "Za účasti předních českých genderových expertek, které obohatí každý blok krátkou přednáškou, budou promítnuty filmy významných autorek jako třeba Very Neubauer, Signe Baumane nebo Ruth Lingford. Odhalíme významy skryté za kreslicí tužkou a ukážeme i méně známá díla některých neprávem opomíjených umělkyň. To vše, jak už název sekce napovídá, s animační nadsázkou a feministickým humorem," naznačil dramaturg festivalu Martin Mazanec.

Druhá sekce s názvem Světlo a tma živé animace je věnována netradičním postupům v animaci a bude se zabývat světelným střihem, animací světelných objektů nebo konstrukcí prostorů projekce. "Důraz bude kladen na velký podíl tmy, intenzivního blikání, světelných objektů a libého hluku. Do Olomouce opět přivezeme světovou špičku fenoménu světelných projekcí a hudebních performancí. Instalováno bude i dílo Anthonyho McCalla, který v současnosti pracuje na sto kilometrů vysoké světelné soše pro Olympijské hry v Londýně," popsal Mazanec.

Asi největším tahákem festivalu bude třetí sekce, kde se dramaturgové soustředí na vybranou animační techniku. Letos jí bude téměř sto let stará hybridní kinematografická forma zvaná rotoskopie, která vzbudila v současné době velký ohlas díky novému filmu Alois Nebel. Techniku vyvinul americký animátor Max Fleisher roku 1915. Jeho záměrem bylo přesnější zachycení jednotlivých fází pohybu v animovaném filmu a pro tyto účely se rozhodl překreslovat jednotlivá okénka filmového pásu promítaná na skleněnou desku. S technikou se budou moct zájemci důkladně seznámit prostřednictvím vybraných snímků, přednášek a workshopu. Z celovečerních filmů se diváci mohou těšit na dějinný průřez popkultury American Pop i na oblíbeného Aloise Nebela. Fanoušci této novinky budou mít příležitost seznámit se a diskutovat se samotnými tvůrci filmu. A pro velké fajnšmekry bude připraven rotoskopický workshop.

Po dobu festivalu dostanou příležitost ukázat svůj talent i výtvarní umělci. Ti oživí svými výstavami půvabné interiéry Konviktu. „Zcela výjimečným projektem v této části festivalu bude proměna Kaple Božího Těla v obří hudební nástroj nazvaný Archifon, který bude ve vybraných hodinách otevřen široké veřejnosti. Instalace by mohla být zajímavá i pro rodiče s dětmi,“ zdůraznil ředitel festivalu Alexandr Jančík.
Již teď se mohou zájemci akreditovat on-line na www.pifpaf.cz. Uzávěrka této cenově zvýhodněné akreditace je v pátek 2. prosince. Potom bude akreditace možná přímo na místě.

kam