Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

PASCHALIA OLOMUCENSIA provede postní a velikonoční dobou

Kultura

9.4.2017

Autor: zd

Od 10. dubna do 30. dubna proběhne v Olomouci již pátý ročník uměleckých performancí související s paschálním cyklem Paschalia Olomucensia, který přiblíží duchovní a kulturní hodnoty Evropy a současně připomene nový státní svátek České republiky, jímž je Velký pátek. Projekt nabídne nejen unikátní čtyřiadvacetihodinové Čtení Bible, ale i další zajímavé akce.

Mlčení Mlčení Foto: Archiv pořadatele

"Paschalia Olomucensia si za dobu své existence našla své stálé místo v kulturním kalendáři a tradičně obohacuje duchovní dění ve městě v období hlavních křesťanských svátků. Cením si toho, že se projekt každoročně proměňuje, přináší novinky a zároveň udržuje kulturní tradice i historické souvislosti," uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk.

Texty, na kterých vyrostla kultura Evropy, se budou číst od pondělí 10. dubna od 17 hodin do úterý 11. dubna 17 hodin v kapli sv. Jeronýma v prostorách olomoucké radnice. Do čtení se může zapojit každý zájemce, který se přihlásí na webových stránkách. A nemusí jen aktivně číst, ale i kdykoliv v průběhu 24 hodin přijít a čtené texty si poslechnout. Ze známých osobností se čtení Bible letos ujme oblíbený moderátor a herec Martin Dejdar. Celodenní a celonoční čtení má své počátky v Římě. V Olomouci se ho každoročně účastní stovky lidí.

V pondělí 10. dubna v 19 hodin bude v kostele sv. Michala na Žerotínově náměstí slavnostně zahájena výstava velkoformátových fotografií P. Emila Josefa Kapauna, vojenského kaplana s českými kořeny, který v roce 2013 obdržel nejvyšší americké státní vyznamenání. Součástí vernisáže je i hudební vystoupení skupiny Spirituál kvintet. 

Na Velký pátek 14. dubna se program přesune od 20:30 do kina Metropol, kde se uskuteční promítání filmu Mlčení. Režisér Martin Scorsese se inspiroval stejnojmenným románem japonského katolického spisovatele Šúsakua Endóa. Popisuje zoufalství portugalských jezuitských misionářů ze 17. století, jichž se zmocňovaly pochybnosti tváří v tvář "mlčení Boha" před utrpením, které dávali japonským věřícím poznat vojenští vládci šógunové. Ti v křesťanství spatřovali ohrožení své moci. Původem italský režisér Scorsese snil o natočení filmu Mlčení již od roku 1989. Samotná práce na scénáři a příprava filmu trvala několik let. 23. prosince bylo historické drama Mlčení uvedeno ve vybraných kinech v USA. Kvalitu snímku, který bude bojovat o nominace na Oscara, potvrzují i velmi pozitivní zahraniční recenze. V hlavních rolích se představí Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí) a Liam Neeson (96 hodin, Mezi náhrobními kameny), podle filmových kritiků jeden z nejváženějších herců současnosti.

V pondělí 24.dubna od 20 hodin se v kině Metropol uskuteční jedinečný hudební projekt Pocta Emilu Kapaunovi. Úvodem zazní akustické písně Ladislava Křížka za doprovodu vynikajících kytaristů Rolanda Grapowa (Německo), Jiřího Raina a Michala Kůse. Druhou část tvoří hudební vystoupení olomouckého sboru Amici Musicae Olomucenses Cantant (AMOC) a vrcholem koncertu bude vystoupení jednoho z nejlepších bubeníků současnosti Mike Terrany (USA), kde zazní skladby vážné hudby propojené s jeho hudebním doprovodem.

Paschalia Olomucensia provázejí postním a velikonočním obdobím nejen v samotném městě Olomouci, ale v celém Olomouckém kraji. Díky některým projektům ji navíc spojuje s dalšími významnými evropskými metropolemi. Projekt navazuje na historické a kulturní tradice našeho regionu, rozvíjí je, a přispívá tak k historické kontinuitě i propojení se současností. Veškere informace se dozvíte zde.

zd

Reklama

JEHLA centrum s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Podlahy

- Více než 25 let zkušeností. - Kompletní sortiment podlah - koberce, vinylové podlahy, PVC podlahy, Laminátové podlahy. - Interiérové dveře Porta - Pokládka a realizace všech nabízen...